- 50 millioner kan miste jobben

230 millioner i NAV-kø? Illustrasjonsfoto: Colourbox.
230 millioner i NAV-kø? Illustrasjonsfoto: Colourbox.

<pTo år med global økonomisk nedsmelting kan gjøre at mer enn 50 millioner nye mennesker kan ha mistet jobben innen utgangen av 2009, frykter ILO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarselen fra den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ILO kommer i en rapport som ble lagt fram onsdag, melder AFP.

«Arbeidsledigheten jorda rundt i 2009 kan øke med mellom 18 til 30 millioner arbeidere over 2007-nivå, og mer enn 50 millioner dersom situasjonen fortsetter å forverre seg», heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Det kan øke det totale antall arbeidsledige i verden til 198 millioner, eller 230 millioner i verste fall, ifølge tall i rapporten «Global Employment Trends 2009.»

Frykter norsk økning

I fjerde kvartal 2008 var det ifølge Statistisk sentralbyrå registrert 2,6 prosent arbeidsledige i Norge. Stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap) i Arbeids- og sosialkomiteen frykter at ledigheten vil stige kraftig i løpet av det kommende året.

- Vi frykter at AKU-ledigheten vil ligge oppunder 4 prosent ved slutten av året. Det er snakk om omkring 90 000 mennesker, sier Henriksen til ABC Nyheter.

Ifølge rapporten var 190 millioner mennesker arbeidsledige ved utgangen av 2008. 11 millioner jobber forsvant på verdensbasis i fjor, ifølge en kombinasjon av offisielt tilgjengelige tall og beregninger.

Dersom disse tallene blir bekreftet vil finanskrisa kreve to til fire ganger flere jobber i år.

Rettigheter presset

Generaldirektør i ILO Juan Somavia oppfordret G20-gruppen, som består av de ledende industrielle landene og land med sterk økonomisk vekst, til å granske tiltak som kan øke mengden «produktive» investeringer, skape jobber og styrke sosial beskyttelse, istedenfor å fokusere utelukkende på finansinstitusjoner.

Mandag la den norske regjeringen fram en omfattende krisepakke på 20 milliarder kroner for å sikre flest mulig arbeidsplasser i 2009.

- Vi har det fokus ILO nå etterlyser. Vi ønsker å stimulere både til at eksisterende arbeidsplasser beholdes, samtidig som vi får en omstilling til nye arbeidsplasser, sier Henriksen til ABC Nyheter.

Han er bekymret for at krisa vil øke presset på arbeidstakeres rettigheter ute i verden, og tror også norske arbeidstakere vil oppleve en skjerpet konkurranse.

- Det jeg frykter er at vi får en globalt nedadgående spiral når det gjelder arbeidstakeres rettigheter, at de vil miste stillingsvern, få dårligere lønn og dårligere sosiale rettigheter. Det vil gi en nedadgående spiral for arbeidstakeres rettigheter i verden. Her i Norge er det nok mindre fare for det, men det er viktig å ha fokus på det ILO sier. Veien ut er ikke å svekke sosiale vilkår, men å omstille seg, stimulere økonomien og skape ny sysselsetting, sier Henriksen.

Streikeaksjoner

Frankrike stålsetter seg nå for store forstyrrelser i transportindustrien og innen offentlig sektor torsdag. Det er oppfordret til landsomfattende streikeaksjoner i protest mot regjeringens politikk for å håndtere finanskrisen, melder AFP. Henriksen tror streik og sosial uro i mindre grad vil ramme Norge.

- Regjeringen som sitter nå har et tett samarbeid med fagbevegelsen om krisehåndtering, og har satset tungt på å møte denne krisen, sier han til ABC Nyheter.

- EU anbefaler medlemslandene å stimulere økonomien med 1,3 prosent av BNP. Vi har gått inn med 2,3 prosent, og er blant de landene i Europa med aller lavest registrert ledighet.

Personvernpolicy