Meny

Norske optimister blant dommedagsprofeter

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan og 40 stats- og regjeringssjefer deltar under Verdens økonomiske forum i Davos denne uken. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske næringslivstopper i Davos ser lys i tunnelen, tross strømmen av negative nyheter for verdensøkonomien. Men alle tror 2009 blir tøft.

Den amerikanske økonomen Stephen Roach satte tonen da de første debattene blant verdens rike og mektige startet på årsmøtet i Verdens økonomiske forum onsdag.

– Vi kan ikke undervurdere utfordringene økonomien møter i 2009, fastslo den Hongkong-baserte styrelederen i banken Morgan Stanley.

– Ubalanse

Roach mener den underliggende ubalansen i verdenshandelen må rettes opp, før man kan begynne å snakke om oppgangstider igjen.

– Land med store budsjettunderskudd, som USA, må starte sparingen igjen, mens land med store budsjettoverskudd, som Kina, må begynne å bruke penger igjen. Det vil ikke stoppe resesjonen, men legge grunnlaget for en bærekraftig utvikling, sier Roach til NTB.

I salen under åpningsdebatten satt et knippe av Norges fremste næringslivsledere og fulgte interessert med. DnB NOR-sjef Rune Bjerke mener Norge er bedre rustet enn de fleste til å komme seg gjennom nedturen verdensøkonomien er inne i, selv om også Norge er på randen av en resesjon.

Investor Stein Erik Hagen (t.v.), DnB NOR-sjef Rune Bjerke og Orkla-sjef Dag Opedal velger alle å være optimister i Davos. Foto: Trygve Mellvang-Berg/SCANPIXInvestor Stein Erik Hagen (t.v.), DnB NOR-sjef Rune Bjerke og Orkla-sjef Dag Opedal velger alle å være optimister i Davos. Foto: Trygve Mellvang-Berg/SCANPIX

– Norge er nok bedre posisjonert enn resten av Norden. Og Norden er nok bedre posisjonert enn resten av Europa til å kunne stå imot det utrolig tøffe året som 2009 kommer til å bli, sier Bjerke til NTB.

Ser mulighetene

I panelet ble det vektlagt at planlagte krisepakker fra myndigheten ikke i seg selv vil være nok til å få økonomien på rett kjøl igjen. Man trenger en ny tillit, drevet av sterke myndigheter og institusjoner som kan garantere for de verdiene som ligger til grunn for finanssystemet.

Bjerke mener det er samspillet mellom myndigheter, banker og næringsliv som er nøkkelen, men at bankene også må settes i stand til å kunne låne ut mer penger.

– Vi må koordinere tiltakene som er rettet inn mot å få bankene til å gjøre en enda bedre jobb for myndighetene, slik at systemene virker bedre, sier Bjerke.

Investor Stein Erik Hagen, som bruker møtet i Davos til å oppdatere seg både faglig og forretningsmessig, kaller seg en dempet optimist med tanke på hvilke muligheter han har til å tjene penger i tiden framover.

– Det er nå man skal se mulighetene, og vi gjør det. Men man må være forsiktig og vite hva man gjør, sier Hagen etter den første dosen med Davos-pessimisme.

Satser på fattige

Orkla-sjef Dag J. Opedal mener det er mange tegn på at verden vil greie å komme seg ut av den resesjonen man nå er oppe i:

– Det er kapitalrikhet, det er en rekke land som skal ut av fattigdom, det er teknologi på gang og det er satsing innen fornybar energi. Mange av verdens beste hjerner arbeider nå for å løse utfordringene. Det finnes ingen raske løsninger, det vil ta tid, men veksten kommer tilbake i 2010, tror jeg.

Tobakksarvingen Johan F. Andresen, som bruker møtet i Davos til å forberede nye forretninger, ser stort potensial i å utnytte disse prosessene.

– Noen må være proaktive også, vi kan ikke bare vente på at staten kommer med penger, sier investoren til NTB.

Etter inspirasjon fra et tidligere Davos-møte etablerte Andresen for halvannet år siden et fond i samarbeid med Norad som satser på mikrokreditt i fattige land. Nå tror Andresen finanskrisen har gjort dette til en stadig mer lukrativ bransje.

– Både muligheten til å hjelpe menneskene som skal få disse lånene og mulighetene til avkastning, er økt dramatisk etter at all annen finansiering er i ferd med å forsvinne fra stor deler av Afrika og Asia. Jeg har faktisk mer tro på mikrofinans nå enn for ett år siden, sier Andresen. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus