Sliter med å forstå skattelette

Sliter: Adm. dir. i Bedriftsforbundet, Tom Bolstad, skjønner ikke skattelettelsene til regjeringen. Foto: Scanpix.
Sliter: Adm. dir. i Bedriftsforbundet, Tom Bolstad, skjønner ikke skattelettelsene til regjeringen. Foto: Scanpix.

<pSkattelettelsene i regjeringens krisepakke er ment å komme små og mellomstore bedrifter til gode. Men lederen av deres interesseforening sabler ned tiltaket.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi sliter rett og slett med å forstå innholdet, sier Tom Bolstad som er administrerende direktør i Bedriftsforbundet til NTB.

Skattefradrag på tap

Regjeringen legger – noe enkelt forklart – opp til at underskudd skal kunne gi skattefradrag. Oppskriften er at underskudd i 2008 kan trekkes fra skatten på overskuddet som ble oppnådd i 2006 og 2007, og at underskudd i 2009 skal kunne trekkes fra skatten for overskudd i 2007 og 2008.

Maksimalbeløpet som kan trekkes fra er 1,4 millioner kroner.

Ifølge finansminister Kristin Halvorsen (SV) er tiltaket «treffsikkert», og det vil tilføre likviditet og redusere nedleggelser.

Komplisert

Lederen av Bedriftsforbundet mener forslaget er unødvendig komplisert.

– Jeg frykter mange av våre medlemsbedrifter vil måtte gå flere runder med sin revisor før de kan si om dette tiltaket er noe for dem eller ikke. Vi hadde ønsket oss enkle og treffsikre tiltak som for eksempel redusert arbeidsgiveravgift. Det ville man kunne forholdt seg til fra dag én. Tiltaket er dessuten enkelt å reversere, noe som har vært ett av kriteriene fra regjeringen, sier Bolstad til NTB.

Kreditt

Han er heller ikke helt sikker på om «skattelette» er en korrekt beskrivelse av ordningen, og mener det minner mest om en skattekreditt.

– Våre medlemsbedrifter har i gjennomsnitt fem ansatte. Det er mange små familiebedrifter. Jeg frykter at denne skatteordningen blir såpass komplisert for den enkelte bedrift at de i liten grad vil forholde seg til det, sier Bolstad.

Han får støtte fra sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen, Elisabeth Holvik:

– Utsatt skatt er positivt, men det er bare midlertidige penger til bedriftene. Generelle tiltak, som kutt i arbeidsgiveravgiften og endring i avskrivningsreglene for bedriftenes utstyr, vil stimulere bedriftene til å beholde de ansatte, sier hun til NTB.

Personvernpolicy