Meny

- Alt under 20 milliarder er lite

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Market. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomene venter spent på krisepakken, men tror ikke på store markedsreaksjoner.

Klokken 10.45 legger regjeringen frem sin krisepakke for norsk økonomi. Flere økonomer, blant annet ekspertene i DNs rentepanel, har pekt på at pakken vil bli på mellom 20 og 30 milliarder kroner.Også sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets venter en pakke i denne størrelsesordenen.

- Vi venter en størrelse mellom 20 og 30 milliarder, alt under 20 milliarder må anses for lite i dagens situasjon, skriver Mork i morgennrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

Han mener størrelse og sammensetning av pakken blir viktig, og dessuten at den inneholder tiltak som virkelig stimulerer økonomien.

- Sykepleierforbundets forslag om tre milliarder til en likelønnspott kan nok for eksempel gjøre mange glade, men vil neppe skape nye arbeidsplasser eller berge noen eksisterende, slår Mork fast.

Små reaksjoner i markedet

Mork regner ikke med særlige utslag i markedet. Det gjør heller ikke sjeføkonomkollega Steinar Juel i Nordea Markets.

- Størrelsen på pakken må avvike mye fra det som er antydet foran for at det skal bli særlige reaksjoner i rente- og valutamarkedet, skriver Juel i morgenrapporten fra meglerhuset.

Juel venter at pakken i form at utgifter og skattelettelser vil være på 15 milliarder kroner med effekt i 2009. Ifølge sjeføkonomen vil tolvmånederseffekten da bli på mellom 20 og 25 milliarder kroner.

I tillegg mener Juel det kan komme økte rammer med nullrente lån til investeringer i kommunene. Dermed vil pakken kunne bli på rundt 20 til 25 milliarder kroner.

Bankpakke i februar

Regjeringen Stoltenberg har signalisert at det vil kunne komme flere pakker utover vinteren og våren. I helgen sa finansminister Kristin Halvorsen at det vil komme en pakke rettet mot kredittmarkedet 9. februar.

Pakken blir gjerne omtalt som en bankpakke, men sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener flere uttalelser har antydet at regjeringen også ønsker å stimulere andre kredittkanaler, spesielt statens egne banker og fond, som for eksempel Innovasjon Norge.

- Dette kan være fornuftig som kortvarig tiltak hvis bankene ikke fungerer, skriver Mork i morgenrapporten fra meglerhuset.

Han mener dette minner litt om tiltakene i USA der Federal Reserve kjøper selskapssertifikater eller kjøper opp porteføljer av bil- og kredittkortlån.

- Men regjeringen vil gjøre klokt i å unngå inntrykk av at den søker å føre kredittstrømmen tilbake i byråkratenes sfære, skriver Mork.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus