- Alt under 20 milliarder er lite

<p>Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Market. Foto: Scanpix</p>
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Market. Foto: Scanpix

<pØkonomene venter spent på krisepakken, men tror ikke på store markedsreaksjoner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 10.45 legger regjeringen frem sin krisepakke for norsk økonomi. Flere økonomer, blant annet ekspertene i DNs rentepanel, har pekt på at pakken vil bli på mellom 20 og 30 milliarder kroner.Også sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets venter en pakke i denne størrelsesordenen.

- Vi venter en størrelse mellom 20 og 30 milliarder, alt under 20 milliarder må anses for lite i dagens situasjon, skriver Mork i morgennrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

Han mener størrelse og sammensetning av pakken blir viktig, og dessuten at den inneholder tiltak som virkelig stimulerer økonomien.

- Sykepleierforbundets forslag om tre milliarder til en likelønnspott kan nok for eksempel gjøre mange glade, men vil neppe skape nye arbeidsplasser eller berge noen eksisterende, slår Mork fast.

Små reaksjoner i markedet

Mork regner ikke med særlige utslag i markedet. Det gjør heller ikke sjeføkonomkollega Steinar Juel i Nordea Markets.

- Størrelsen på pakken må avvike mye fra det som er antydet foran for at det skal bli særlige reaksjoner i rente- og valutamarkedet, skriver Juel i morgenrapporten fra meglerhuset.

Juel venter at pakken i form at utgifter og skattelettelser vil være på 15 milliarder kroner med effekt i 2009. Ifølge sjeføkonomen vil tolvmånederseffekten da bli på mellom 20 og 25 milliarder kroner.

I tillegg mener Juel det kan komme økte rammer med nullrente lån til investeringer i kommunene. Dermed vil pakken kunne bli på rundt 20 til 25 milliarder kroner.

Bankpakke i februar

Regjeringen Stoltenberg har signalisert at det vil kunne komme flere pakker utover vinteren og våren. I helgen sa finansminister Kristin Halvorsen at det vil komme en pakke rettet mot kredittmarkedet 9. februar.

Pakken blir gjerne omtalt som en bankpakke, men sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener flere uttalelser har antydet at regjeringen også ønsker å stimulere andre kredittkanaler, spesielt statens egne banker og fond, som for eksempel Innovasjon Norge.

- Dette kan være fornuftig som kortvarig tiltak hvis bankene ikke fungerer, skriver Mork i morgenrapporten fra meglerhuset.

Han mener dette minner litt om tiltakene i USA der Federal Reserve kjøper selskapssertifikater eller kjøper opp porteføljer av bil- og kredittkortlån.

- Men regjeringen vil gjøre klokt i å unngå inntrykk av at den søker å føre kredittstrømmen tilbake i byråkratenes sfære, skriver Mork.

Personvernpolicy