Obama går i gang med økonomisk gjenreisning

USAs president Barack Obama sier Senatet er i rute med å få godkjent den omfattende økonomiske krisepakken. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.
USAs president Barack Obama sier Senatet er i rute med å få godkjent den omfattende økonomiske krisepakken. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.

<pBarack Obama tar fatt på den vanskelige oppgaven med å gjenreise USAs økonomi. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AP-AFP): Han tror hans stimuleringspakke på 825 milliarder dollar vil bli vedtatt i Kongressen innen midten av februar.

Den nytiltrådte presidenten skulle lørdag møte sine økonomiske rådgivere for å drøfte budsjettpolitikk.

Ifølge en talsmann er Obama villig til å høre på innspill og innvendinger fra det republikanske opposisjonspartiet, som mener stimuleringspakken blir for dyr.

Obama advarer sine landsmenn om at det ikke finnes noen kjapp løsning på problemene, men sier at hvis politikerne løfter i flokk, kan økonomien settes tilbake på sporet.

- Vi må opptre som samfunnsborgere mer enn partipolitikere, framholder han.

«Må handle raskt»

- Vi står overfor en økonomisk krise som vi kanskje aldri har sett maken til. Vi må ta oss av denne krisen, og vi må gjøre det raskt, sa Obama etter et møte med ledende kongressfolk i Det hvite hus i Washington fredag.

Den republikanske politikeren John Boehner sa at møtet hadde vært nyttig, men stilte seg likevel tvilende til om de foreslåtte tiltakene vil virke etter hensikten.

- Jeg er bekymret over størrelsen på pakken og for enkelte av tiltakene den omfatter, framholdt han.

Blant republikanernes hovedinnvendinger er at de fleste av tiltakene i krisepakken er langsiktige så vel som dyre. De vil neppe gi noe raskt bidrag til å sparke økonomien i gang igjen, blir det sagt.

Flere mister jobben

Ifølge arbeidsdepartementet i Washington meldte 589.000 amerikanere seg arbeidsledige i uken fram til 17. januar. Dette er det høyeste uketallet siden november 1982, og kommer etter at 2,6 millioner arbeidsplasser gikk tapt i USA i fjor.

President Obama har advart om at arbeidsløsheten i USA kan komme opp i et tosifret antall prosenter, hvis ikke politikerne tar tak i utviklingen.

Han antyder samtidig at hans stimuleringspakke kan bidra til å skape mellom tre og fire millioner nye arbeidsplasser.

Han ønsker blant annet å fordoble USAs produksjon av strøm fra energikilder som vind, solstråling og biodrivstoff, samt gi landet et helt nytt nett av høyspentledninger.

I tillegg skal store deler av annen infrastruktur fornyes, og 10.000 skoler pusses opp.

Personvernpolicy