Tror Kinas økonomi kollapser

Kina sliter med økende arbeidsledighet og ekspertene frykter for den kinesiske økonomien. Foto: Scanpix
Kina sliter med økende arbeidsledighet og ekspertene frykter for den kinesiske økonomien. Foto: Scanpix

<pDen kinesiske arbeidsledigheten har økt kraftig til 4,2 prosent de siste månedene på grunn av lavere industriproduksjon og fallende eksportordrer</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statlige tenkesmier har imidlertid liten tillit til disse tallene og mener at ledigheten er over dobbelt så høy; rundt ti prosent - minst, skriver Dagens Næringsliv.

Les: Tre lyspunkter for verdensøkonomien

Laveste på syv år

Det er knyttet stor spenning til veksttallene for 2009 som blir offentliggjort i morgen. Økonomer og analytikere som følger Kina tett tror at den økonomiske veksten falt til 6,8 prosent i forrige kvartal - den laveste kvartalsveksten på syv år. Ikke alle stoler på disse tallene.

- Kina står foran det mest utfordrende året siden årtusenskiftet og myndighetene må raskest mulig stoppe den økonomiske nedturen. Alle som jobber i det offentlige må legge til rette for å skape nye arbeidsplasser, sa statsminister Wen Jiabao under en regjeringskonferanse på mandag.

Les også: Krisepakken gir gjeldsbombe

Kinesisk kollaps

Det store samtaleemnet hos investorer, analytikere og andre som følger Kina er hvor alvorlig situasjonen er. Få stoler på de økonomiske tallene som fremlegges. Lokale tjenestemenn har alltid pyntet på tallene for å tilpasse dem til den offisielle politikken.

- Det er klart at den kinesiske økonomien kollapser og dette øker sannsynligheten for regimeendring. For å unngå dette vil myndighetene sannsynligvis devaluere yuanen. En etterfølgende handelskrig kan bli en gjentagelse av den store depresjonen, skriver Albert Edwards hos Société Générale i sin ukentlige strategirapport.

Optimist

Konsernsjef Chris Rynning i det børsnoterte investeringsselskapet Origo Sino-India er langt mer optimistisk. Han er overbevist om at Kina vil makte en økonomisk vekst på ni prosent i 2009.

- I kjernen av denne prediksjonen er en forståelse av de mange verktøyene som kinesiske myndigheter har tilgjengelig for å stimulere til økt etterspørsel, spesielt innenfor eiendomsutvikling, infrastruktur og produksjonsindustrien. Lokale byråkrater har godt med midler og vil neppe skuffe Beijing med lavere vekst enn landsgjennomsnittet, sier Chris Rynning i en kommentar til DN.

Les også: Tror USA går konkurs
- Kapitalismen er død

Personvernpolicy