Totalkollaps i nyboligsalget

En fersk rapport viser at aktørene innenfor leilighetssegmentet knapt solgte noen boliger gjennom fjoråret. Illustrasjonsfoto: Scanpix
En fersk rapport viser at aktørene innenfor leilighetssegmentet knapt solgte noen boliger gjennom fjoråret. Illustrasjonsfoto: Scanpix

<p- Dette er et marked i full krise, sier partner Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AdTech Ad


Salget av nye boliger falt 65,5 prosent i fjerde kvartal forhold til samme kvartal ifjor, viser en ny rapport fra Boligprodusentenes Forening, som ble lagt frem i dag.

Fra tredje kvartal til fjerde kvartal i år har boligsalget falt 56,5 prosent.

Les også:

- Salget var ekstremt svakt i årets tre siste måneder, sier partner Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider rapporten for Boligprodusentene, og fortsetter:

- Dette er et marked i full krise.

Rapporten viser at aktørene innenfor leilighetssegmentet knapt solgte noen boliger gjennom fjoråret., og enebolig og småhussegmentet ble gradvis mer og mer rammet av den vanskelige markedssituasjonen i kjølvannet av den eskalerende finanskrisen.

- Vi opplevde tidlig at leilighetssalget falt sammen. Det hadde sammenheng med mange resalg fra investorer som ville selge seg ut, noe som sto i direkte konkurranse med førstegangssalg, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Stopp i Nord-Norge og Oslo

Også igangsettingen av nye boliger stopper opp og er 56,1 prosent lavere enn samme kvartal ifjor. Dette fallet startet tidligere i år, og igangsettingen er 2,4 prosent lavere i fjerde enn i tredje kvartal. Igangsettingen av boliger faller mest Nord-Norge og Oslo, med en nedgang på henholdsvis 52 og 51 prosent.

Mange kanselleringer

Ordrereserven faller 33,6 prosent i forhold til i forhold til samme tid i fjor, og 21,1 prosent ned i forhold til tredje kvartal.

- Ordrereserven er på et historisk lavt nivå. Det er helt tydelig at det har vært mye kanselleringer i markedet, sier Jæger.

Les også: - Ikke kjøp bolig i år

Personvernpolicy