- Ikke kjøp bolig i år

IKKE KJØP: Legg husplanene på is. Foto: Colourbox.
IKKE KJØP: Legg husplanene på is. Foto: Colourbox.

<pBoligprisene i Norge skal ned 30-40 prosent - og kanskje blir det enda verre, advarer sjefstrateg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går offentliggjorde Statistisk sentralbyrå boligprisindeksen for fjerde kvartal 2008. Den bekrefter utviklingen som allerede har kommet frem gjennom Norges Eiendomsmeglerforbunds månedlige prisstatistikker for samme periode.

Les saken: Boligprisene falt seks prosent

Fra pristoppen 2. kvartal 2007 har nå boligprisene i Norge i gjennomsnitt falt 10,4 prosent.

- Mye verre enn tallene viser

Men prisfallet som er dokumentert gjennom statistikken så langt varsler bare begynnelsen på en mye dypere nedtur for boligmarkedet, tror sjefstrateg i First Securities Peter Hermanrud.

- Det er alltid et etterslep i statistikken, og vanligvis er prisfallet enda verre enn det tallene viser. Jeg tror det er mer sannsynlig at boligprisene allerede har falt 20 prosent, sier Hermanrud til DN.no.

Og om det stemmer, skulle en kanskje tro at det talte for at trenden da snart må snu. Heller tvert om, mener Hermanrud.

- Dessverre beveger prisene på boliger seg i lengre bølger. Ut fra historien kan man se at når prisene først begynner å falle, så gjør de det over to til fem år, sier Hermanrud.

Et mer nøyaktig anslag på når prisene skal stabilisere seg og peke oppover igjen, vil ikke Hermanrud komme med. Det gir større mening å si noe om hvor mye prisene skal ned før det snur, synes han.

Og tipset hans kan nok skremme vannet av en og annen boligeier:

- Jeg tror prisene skal falle 30-40 prosent i Norge fra topp til bunn. Og man kan ikke se bort fra at det blir enda verre enn det, sier han.

Selg nå, men ikke kjøp

Hermanruds spådom står i skarp kontrast til blant annet prognosene til Norges største bank, DnB Nor. De anslår at mesteparten av boligprisfallet er bak oss.

Les saken: - Boligprisene skal ned fem prosent

DnB Nor legger i sin siste prognose til grunn at det meste av det lille som er igjen av boligprisfall vil være tatt ut innen sommeren. Det ville ikke Hermanrud satt penger på.

- Jeg tror det er bedre å selge boligen nå i januar enn neste januar. Og omvendt hvis du skal kjøpe. Da tror jeg det er bedre å vente ett år til. Når boligmarkedet snur, kommer an på hvor kraftig fallet blir fremover. Jo fortere prisene faller, jo fortere vil det snu. Men boligmarkedet snur neppe i år, mener Hermanrud.

Boligboble

Sjefstrategen mener det er forhold som taler for at Norge kan komme til å oppleve nesten like dramatiske boligprisfall som amerikanerne.

- Det viktigste er at boligprisene i Norge fortsatt er for høye i forhold til folks inntekter og til underliggende byggekost, og at man derfor kan si at det har vært en boligboble i Norge. Jeg tror det ligner en del på det vi har sett i USA, bare at prisene begynte å falle senere i Norge.

Hermanrud ser klare forskjeller på boligmarkedet i Norge og USA, men ikke alle forskjellene taler til Norges fordel, påpeker han.

- Prisoppgangen her har vært større enn i USA. Men i USA var det veldig mange som ikke burde ha fått kjøpt bolig i det hele tatt som var med å løfte prisene. I Norge har vi ikke på noen som helst måte sett det samme omfanget av det. Dessuten har vi ikke de samme reglene som i USA, der folk kan bare gi fra seg nøkkelen til boligen til banken.

I USA har boligprisene til nå sunket omlag 30 prosent siden toppen. Hermanrud tror ikke det vil snu før man ser nedgang på 40-50 prosent.

Personvernpolicy