Antikvariatene flytter ut på nettet

-Vi kommer til å savne butikken, sier Christel Eiken. Sammen med mannen har hun drevet antikvariat i Bergen. Nå lukker de dørene og legger 20.000 boktitler ut på internett. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
-Vi kommer til å savne butikken, sier Christel Eiken. Sammen med mannen har hun drevet antikvariat i Bergen. Nå lukker de dørene og legger 20.000 boktitler ut på internett. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

<pAntikvariatene legger ned butikkene mens salget flyttes ut på internett.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Bergen legges to av fire antikvariater ned.

– Vi har fått en utvikling der folk handler på internett i stedet for å gå rundt til mange antikvariater. Gjennom tjenesten antikvariat.net på internett kan vi tilby 1,5 millioner boktitler. Det gjør det mulig for kunden å finne boken han er på jakt etter med et tastetrykk. Men samtidig ser vi at besøkene i butikkene blir færre, og butikker legges ned, sier Vidar Wangsmo, formann i Norsk Antikvarbokhandlerforening og eier av Wangsmo Antikvariat i Trondheim.

Butikker forsvinner

Selv om internettsalget medfører flere fordeler, beklager Wangsmo en utvikling der butikkene forsvinner.

– Vi er 19 medlemmer i Norsk Antikvarbokhandlerforening. De fleste er i Osloområdet. I Trondheim er jeg den eneste og i Bergen legger vårt ene medlem ned butikken og skal bare selge over internett. I Kristiansand og Stavanger har vi ingen medlemmer med butikk. Det er synd at vi ikke kan ha i det minste et antikvariat i hver av de største byene, sier Wangsmo.

Legger ned

I Bergen har Magne Eiken og kona Christel drevet antikvariat i 27 år. Nå er det opphørssalg.

– Det blir for dyrt å drive butikk i sentrum, og sentrum er heller ikke hva det var etter at en stor del av handelen er flyttet ut til kjøpesentrene, sier Magne Eiken.
Han synes det er vemodig å stenge antikvariatet, men trøster seg med at det blir bedre tid til å katalogisere og legge ut titler på internett.

– Vi har et stort usortert lager som tok for stor plass i hyllene. Jeg tar sikte på å doble antallet titler vi har ute på nettet til 20.000 bøker.

– Bøker egner seg svært godt for salg på internett, sier Eiken som i likhet med andre antikvarbokhandlere både har egne sider og deltar på det nordiske fellesprosjektet antikvariat.net.

Stor omsetning

Den store salgskanalen for antikvariatene er nå internettjenesten antikvariat.net som er et samarbeid mellom antikvarbokhandlerforeningene i de tre skandinaviske land.
Nær 100 antikvariater deltar ved å legge inn sine bøker i bokbasen, som i fjor talte rundt 1,5 millioner titler. Omsetningen var 55 millioner kroner og det ble solgt rundt 160.000 bøker her i 2008.

Wangsmo forklarer at nettstedet er en ren formidlingstjeneste, det enkelte antikvariat tar seg av bestillingene og sender ut bøkene.

– Trenger butikker

– Vi skal gjennomføre en oppgradering av nettstedet i 2009. I dag kan en søke på tittel og forfatter, med den nye versjonen skal søkemulighetene bli utvidet, blant annet slik at det kan søkes på emner, sier Wangsmo.

– Det er en ønsket utvikling at mer av handelen skal foregå over internett. Men det har samtidig den bivirkning at det blir færre butikker. Det er kostbart å drive små spesialbutikker i bysentrene i dag. Mange har inntjeningsproblemer i forhold til kostnadsnivået, sier Wangsmo som håper og tror at en del antikvariater vil opprettholde butikkutsalgene sine også i tiden framover.

– Vi trenger butikkene for å vise hva et antikvariat er, sier formannen for antikvarbokhandlerne.

Personvernpolicy