Regjeringen antyder skattelette for næringslivet

Frp-formann Siv Jensen (til venstre) og finansminister og SV-leder/finansminister Kristin Halvorsen møttes til debatt under NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.
Frp-formann Siv Jensen (til venstre) og finansminister og SV-leder/finansminister Kristin Halvorsen møttes til debatt under NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) går langt i retning av å love enkelte skatte- og avgiftslettelser for næringslivet, men dette blir ikke hovedgrepet i redningspakken som kommer 26. januar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Per Christensen): NHO hilser signalene velkommen, men ber regjeringen få opp farten. Hver dag teller for de bedriftene som ikke våger å investere, men snarere vurderer produksjonskutt og permitteringer.

- Mange bedrifter utsetter investeringer i påvente av hva regjeringen bestemmer seg for å gjøre. Lang ventetid kan føre til at nedturen og ledigheten blir større. Jo raskere vi får en avklaring, desto bedre, sier NHO-sjef Finn Bergesen Jr.

Finansdag

Tirsdag var den store finansdagen i hovedstaden. Hele toppsjiktet i industrien og det politiske Norge, med statsministeren i spissen, deltok på årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjonen.

For første gang ble konferansen arrangert i den nye Operaen i Bjørvika.

Dessuten var det møte mellom Finansdepartementet og banknæringen om nye tiltak for å få flyt i pengestrømmen mellom bankene.

Og som om ikke dette var nok, var finansminister Kristin Halvorsen (SV) hovedpersonen i den muntlige spørretimen i Stortinget.

Kort fortalt er budskapet at det skal ikke stå på pengene når tiltakene skrus sammen, men snarere hensynet til at de virker raskt, har grønn profil og støtter opp under regjeringens fordelingspolitikk.

- Vi skal bruke vesentlig mer oljepenger enn det handlingsregelen tilsier, forsikret Stoltenberg på NHO-konferansen, dog uten å nevne tall.

Passe fornøyd

Alt tyder dermed på at næringslivet får delvis gjennomslag for sine krav når regjeringen om knappe tre uker legger fram sine tiltak for å motvirke den økonomiske krisen. Men bare delvis.

- Regjeringen vurderer tiltak på skattesiden, men forutsetningen er at de virker godt, raskt og bidrar til å sikre arbeidsplasser, sa statsministeren. Mer konkret ville han ikke være. Ordbruken til Stoltenberg, Halvorsen og Sp-leder/samferdselsminister Liv Signe Navarsete ble veiet og tolket utover dagen, men ingen kom særlig mye lenger enn at pakken vil inneholde visse tiltak på skatte- og avgiftssiden for å stimulere sysselsettingen.

Formuesskatten og arveavgiften blir ikke myket opp, og det ligger heller ikke an til endringer i personbeskatningen.

- Ingen retning

Høyre-leder Erna Solberg er frustrert over det hun kaller sprikende svar fra de tre regjeringspartiene. Hun mener at de avslører en dragkamp innad i regjeringen om hvilke tiltak som skal settes inn.

- Regjeringen later som om den håndterer finanskrise og økonomisk nedgang gjennom masse medieuttalelser, men har ingen reell retning for øyeblikket, sier Solberg til NTB.

Venstre-leder Lars Sponheim tror ikke det er snakk om annet enn målrettede tiltak knyttet til avskrivningssatser på utstyr i industrien og skattefunnordningen. Nye vesentlige skattegrep leser han ikke ut av de rødgrønnes uttalelser.

Statsministerens ord ga imidlertid ny næring til håpet om skattelettelser hos toppene i norsk næringsliv, blant dem konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR.

I likhet med flere andre næringslivsledere NTB snakket med under årskonferansen, roste han statsministeren for å komme med signaler om en omfattende pakke med et bredt spekter av tiltak - deriblant skattelettelser.

Personvernpolicy