Halvorsen ut mot «korttenkt NHO»

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen mener NHO opptrer korttenkt når organisasjonen advarer mot offentlige ansettelser. Foto: Scanpix
SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen mener NHO opptrer korttenkt når organisasjonen advarer mot offentlige ansettelser. Foto: Scanpix

<pSV-leder og finansminister Kristin Halvorsen mener NHO skyter seg selv i foten med krav om skattelette, konkurranseutsetting og færre ansettelser i det offentlige.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen mener NHO skyter seg selv i foten med krav om skattelette, konkurranseutsetting og færre ansettelser i det offentlige.

– NHO ber om det samme i gode tider som i dårlige, men det blir ikke mer fornuftig av den grunn. Tvert imot er det veldig korttenkt, sier Halvorsen.

Dagen før NHO avholder sin tradisjonsrike årskonferanse, der hun selv skal delta, raljerer finansministeren over organisasjonens «allergi mot offentlige ansettelser». For Kristin Halvorsen er en stødig offentlig sektor og en trygg velferdsstat næringslivets fremste sikkerhetsnett.

– Det er ikke slik at bedriftene er tjent med økte forskjeller. Solidaritet og utjevning er den viktigste kriseforsikringen vi kan ha. Den norske velferdsmodellen gjør at vi har et mye bedre utgangspunkt for å takle finanskrisen enn de fleste andre land, sier hun.

Advarer

NHO-sjef Finn Bergesen jr. gikk mandag ut i Dagens Næringsliv og advarte regjeringen mot å bruke finanskrisen som unnskyldning til å ansette flere i offentlig sektor. I stedet bør skole, helse og eldreomsorg ut på anbud, mener han.

– Arbeidsledigheten kommer til å øke. Hvis vi bruker penger til å øke sysselsettingen i offentlig sektor, så er det en irreversibel handling. Jeg er engstelig for at den typen tiltak vil komme, sier Bergesen.

For NHO er mer konkurranse løsningen på finanskrisen.

– Konkurranse skaper innovasjon, som igjen gir bedre og billigere tjenester. Hvis vi øker sysselsettingen i offentlig sektor for mye, så vil det bli færre ansatte i privat sektor. Dermed svekker vi den delen av økonomien som er utsatt for konkurranse og det vil svekke hele norsk økonomi, sier Bergesen, som viser til at målet om full barnehagedekning ikke kunne nås uten private innslag.

– Ny dagsorden

SV-leder Kristin Halvorsen finner svarene på finanskrisens utfordringer helt andre steder enn NHO, nemlig i synet på fellesskapet og velferdsstaten.

– En god, trygg og velutviklet velferdsstat er vårt viktigste vern mot markedskreftene som herjer med befolkningen i mange andre land. Det er vårt skattesystem og offentlige velferdstilbud som hindrer at folks penger til utdanning, pensjon eller helse går fløyten når aksjekursene raser, sier hun til NTB.

Halvorsen mener finanskrisen har satt en ny politisk dagsorden i Norge.

– Blåøyde og naive markedsfundamentalister er tatt med buksene nede. Aller barest i norsk politikk står Fremskrittspartiet, som har fått sitt politiske program midt i fleisen.

SV-lederen mener finanskrisen vil kunne bidra til et meget godt valg for SV og den rødgrønne regjeringen.

– Det er mange år siden SV var sånn i siget som vi er nå. Velgerne er ikke klare for et liberalistisk eksperiment i Norge. Tvert imot ser de nå hvor mye skade en slik politikk kan gjøre, sier Halvorsen. (©NTB)

Personvernpolicy