Børsen vingler seg inn i det nye året

Børsen vingler seg inn i det nye året
Børsen vingler seg inn i det nye året

<pOslo Børs åpner sterkt mandag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det åpnet litt sterkt, så dabbet det av. Det er vel litt av nyttårseuforien som begynner å gi seg, sier analysesjef Kim Evjenth i Argo Securities til TDN Finans.

2009 startet sprekt for Oslo Børs, med en oppgang på seks prosent fredag og en sprek start mandag. Også USA innledet året med friske fraspark på Wall Street, og de asiatiske aksjemarkedene fortsetter opp for åttende dag på rad mandag.

Det er optimisme rundt redningspakker, skattekutt, økt offentlig forbruk og lavere renter. Nyheten om at den amerikanske stimulipakken kan innebære betydelig skattelette ga også optimisme på børsene.

Men investorene på Oslo Børs sendte børsen under nullpunktet rundt lunchtider mandag, før pilene igjen pekte svakt oppover.

Les også: Her er årets første aksjefavoritter

Evjenth sier at mye fokus denne uken vil rettes mot den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for desember som publiseres fredag.

- Stemningen er litt stille og avventende, og jeg tror at mange summer seg litt og forsøker å få en oversikt over hva som skjedde i romjulen, sier han.

Han tror at børsen vil gå sidelengs i noen uker fremover, men at det fortsatt kan være litt volatilt. Analysesjefen venter at kriseplanen i USA samt innsettingen av Barack Obama som ny president vil prege nyhetsbildet i ukene fremover.

Oljeprisen opp

Investorene her hjemme kan glede seg over økt oljepris, selv om årsaken til oppgangen er lite hyggelig. Oljeprisen klatrer mot 50 dollar idet konflikten i Midtøsten tilspisser seg.

WTI-frontkontrakten er opp 1,18 dollar fatet til 47,52 dollar mandag morgen, tilsvarende en oppgang på rundt 2,9 prosent siden stengetid på Oslo Børs fredag.

Fokuset mandag ventes være rettet mot oljeservicesektoren som steg markert i USA fredag. StatoilHydro stiger 3,72 prosent til 122,8 kroner.

Canargo er dagens taper etter at selskapet ikke har betalt renter på totalt 868.000 dollar som hadde forfall 31. desember 2008. Selskapet risikerer konkurs. Aksjen faller 11,63 prosent.

Hardt for bankene

Storebrand er blant de aksjene med høyest omsetning som faller mest mandag. Analytiker Nils Christian Øyen i First Securities sier det ikke har kommet noen selskapsspesifikke nyheter rundt Storebrand, og dagens kursfall mener han er en korreksjon på kursoppgangen den seneste tiden. I desember steg Storebrand 34 prosent mens den steg ytterligere syv prosent fredag.

- Det er klart at makronyheter i romjulen heller har vært på den negative siden enn den positive for banker og forsikringsselskaper, og et globalt lavrentescenario er særlig negativt for forsikringsselskaper. Men dagens kursnedgang tror jeg kommer av kursoppgangen den seneste tiden, sier han til TDN Finans, og legger til at Storebrand er blant aksjene på Oslo Børs som har steget mest de seneste tre ukene.

Øyen viser også til at europeiske bank- og livsforsikringsselskaper utvikler seg svakt mandag.

Spick mener banker som gruppe vil forbli i en nedgangssyklus til enten selskapenes betydelig gjeld blir nedskrevet eller at ulike myndighetstiltak fører til at økt inflasjon reduserer gjeldsnivået til et akseptabelt nivå, ifølge MarketWatch.

Les dagens største nyhet i banksektoren i Norge: Sjokktap for sparebank

Storebrand er ned 6,1 prosent til 16,85 kroner, omsatt for 22 millioner kroner. DnB Nor er ned 3,5 prosent til 27,50 kroner, omsatt for 46 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,34 prosent til 240,06 poeng. Det er så langt omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 2,0 milliarder kroner.

Personvernpolicy