Obama inntar Washington

TIL WASHINGTON: Påtroppende president Barack Obama går om bord i det offisielle presidentflyet som søndag fraktet ham fra hjembyen Chicago til Washington, to uker før han innsettes som president i USA. Foto: Scanpix/Reuters/Jason Reed
TIL WASHINGTON: Påtroppende president Barack Obama går om bord i det offisielle presidentflyet som søndag fraktet ham fra hjembyen Chicago til Washington, to uker før han innsettes som president i USA. Foto: Scanpix/Reuters/Jason Reed

<pPåtroppende president Barack Obama ble møtt av gratulanter og demonstranter da han søndag kveld inntok Washington.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama valgte å komme til hovedstaden over to uker før han skal innsettes, for at hans døtre kan begynne på sin nye skole fra første dag.

Et hundretall gratulanter og et par titall demonstranter trosset vinterkulda for å hilse ham da han kom til byen. Demonstrantene krevde en fordømmelse av Israels offensiv mot Gazastripen.

Et stort sikkerhetsapparat var på plass rundt Hay-Adams-hotellet i nærheten av Det hvite hus, der Obama-familien skal bo fram til 15. januar. I de siste dagene før innsettelsen 20. januar skal de bo i representasjonsboligen Blair House rett overfor Det hvite hus.

Offisielt fly

På turen fra Chicago ble Obama for første gang fraktet i et av de offisielle presidentflyene, en Boeing 757 som vanligvis brukes av visepresidenten eller presidentfruen på offisielle oppdrag.

Overfor pressen om bord på flyet innrømmet han at han var rørt da han reiste hjemmefra for å flytte til Washington. Før de reiste, fikk de besøk av eldstedatteren Malias bestevenn som ga dem et fotoalbum.

Krisepakke

Allerede mandag skulle Obama besøke Kongressen for å forsøke å få fortgang i arbeidet med å få vedtatt en krisepakke for økonomien.

Men kongresslederne har sagt at pakken neppe blir klar før midt i februar, én måned senere enn Obama hadde ønsket. Han hadde selv håpet den kunne ligge klar til undertegning med en gang han var innsatt 20. januar.

Obama har gjort det klart at rask handling er nødvendig om USA skal komme seg ut av den verste krisen siden depresjonen i 30-årene.

Han har flere ganger sagt at han ønsker at planen skal skape 3 millioner nye arbeidsplasser. Han har ikke selv sagt hvor mye pakken vil koste, men hans medarbeidere har antydet at den kan bli på minst 775 milliarder dollar.

Mandag skrev New York Times at planen skal inkludere skattekutt for 300 milliarder dollar for å komme dem i møte som mener han hittil har lagt for mye vekt på statlig støtte.

Skatteletten skal først og fremst komme arbeidere til gode, mens en tredel skal hjelpe bedrifter. (©NTB)

Personvernpolicy