Strid om Uppstrøms sykmelding i retten

<pPåtalemyndigheten vil ha rettslig prøving om Tor Arne Uppstrøm (65) virkelig er så syk at han ikke stilles for retten når bedragerisaken mot ham starter i Bergen tingrett mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen/ Oslo (NTB-Peter Tálos): Den tidligere partneren til eiendomsinvestoren Carl Fredrik Seim (35) har i flere år hevdet at han er for syk til å møte som tiltalt i retten.

Hver gang den ventende straffesaken mot ham er varslet, er investoren blitt lagt inn på sykehus i England.

Mandag må Bergen tingrett på nytt vurdere 65-åringens mentale helse før straffesaken eventuelt kan begynne.

Uppstrøms engelske leger skal møte i retten mandag og legge fram argumenter for at deres pasient er uskikket til å møte. Det er imidlertid lite trolig at Uppstrøm selv vil møte i retten.

- Tviler

- Jeg tviler på om han vil møte og det er lite trolig at rettssaken kan holdes uten av Uppstrøm er til stede, sier politiadvokat Ole Mevatne i Hordaland politidistrikt til NTB.

Påtalemyndigheten tror Uppstrøm er frisk nok til å stille i retten og har derfor kalt inn uavhengig ekspertise for å vurdere de engelske legenes vurdering. Rettspsykiatrisk sakkyndig Kjell Noreik har i mange år vurdert tiltalte i straffesaker og skal mandag gjøre seg opp en mening om Uppstrøm og hans sykmelding.

- Det er ikke min mening å ha en oppfatning av Uppstrøms sykmeldinger, men vi vil ha en prøving av dem i retten, sier Mevatne.

Uppstrøms forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, ville fredag ikke si noe om saken, ut over å bekrefte at han skulle stille i Bergen tingrett mandag.

Dro til London

Carl Fredrik Seim ble i september 2007 dømt til fem og et halvt års fengsel for urettmessig å ha tatt ut nærmere 60 millioner kroner fra verftet Mjellem & Karlsen i Bergen og fra andre eiendommer han hadde hånd om.

Han mistet også retten til å drive næringsvirksomhet for all framtid. Nå venter Seim på at ankebehandlingen skal starte i Gulating lagmannsrett.

Over 400 ansatte mistet jobben på det ærverdige verftet i 2002 bare noen få uker etter at Seim og Uppstrøm overtok bedriften.

Seim ble i 2007 dømt uten at Uppstrøm hadde forklart noe til retten om hva som skjedde. Etter konkursen og da politiet kom inn i bildet, ble Seim værende i Norge, men Uppstrøm reiste til England hvor han visstnok driver med kunstsalg.

- En mentor

- Uppstrøm var helt sentral i alt som skjedde. Han var som en slags mentor for Seim. Jeg tror hele synet på Seim ville blitt ganske annerledes dersom Uppstrøm hadde forklart seg i retten, sier advokat Trygve Staff som har forsvart Carl Fredrik Seim hele veien.

Seim er selv innstilt på å forklare seg dersom saken mot Uppstrøm blir holdt. Og dersom 65-åringen kommer til Norge, håper hans advokat også på få sikret seg hans forklaring, slik at den kan legges fram under Seims ankesak som etter planen skal opp i retten 20. april.

Forsidebilde: Scanpix.

Personvernpolicy