Ikea-boss åpner bank

Ikea-gründer Ingvar Kamprad slår i dag sammen sine nordiske pjalter og starter bank - Ikano. Foto: Scanpix
Ikea-gründer Ingvar Kamprad slår i dag sammen sine nordiske pjalter og starter bank - Ikano. Foto: Scanpix

<pMangemilliardæren Ingvar Kamprad åpnet idag ny virksomhet i Norge: Ikano Bank. - Men vi starter nok ikke med utlån fra dag én, sier den nyslåtte banksdirektøren Morten Grusd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye norske filialen av Ikano Bank vil være en del av en felles nordisk satsning fra Ikea-gründer og mangemilliarder Ingvar Kamprad.

- Ja, vi har bankstatus fra i dag. Men vi vil nok ikke endre dagens kjernevirksomhet på kort sikt, sier Morten Grusd som inntil nyttår var administrerende direktør i finansieringsselskapet Ikano finans, til ABC Nyheter.

Det nye nordiske selskapet som Grusd og 52 andre ansatte nå er en del av, er en sammenslåing av danske og norske Ikano Finans, den svenske Ikanobank, leasingvirksomheten Finans AB Barck og Ikano Finance Management.

I 2007 lånte selskapet Ikano Finans ut 1 milliard kroner i markedet, noe som var en økning med 17 prosent fra året før, viser selskapet årsberetning.

I Norge står Ikano bak både Ikea-kortet og andre innkjøpsordninger knyttet til møbelgiganten som også eies av Ingvar Kamprad og hans familie.

- Dette handler mest om valg av organisasjonsform. Vi ønsker å forenkle og forbedre prosesser på blant annet IT-siden. I tillegg har flere nordiske kunder uttrykt ønske om å kunne forholde seg til en felles part.

Norges ferskeste bankdirektørutelukker ikke at de etter hvert kan komme til å prøve seg på nye bankprodukter, men at det nok ligger noe frem i tid.

- Bankstatusen gir oss mulighet til å vurdere nye produkter, men vi har intet nytt på trappene. Og i dagens bankmarked starter en kanskje ikke med utlån fra dag én? sier han lett humoristisk.

Ikano bank har i dag sitt norske hovedsete i Asker utenfor Oslo. De har for tiden ingen planer om å åpne noen nye filialer, men Morten Grusd utelukker ikke nyansettelser.

- Vi vil ikke redusere antallet ansatte slik man kanskje skulle tro, men jeg tror heller vi vil vokse, sier han.

Personvernpolicy