– Finanskrisen ingen vinnersak for regjeringen

Siv Jensen (Frp) mener at finanskrisen ikke gagner regjeringspartiene. Foto: Scanpix.
Siv Jensen (Frp) mener at finanskrisen ikke gagner regjeringspartiene. Foto: Scanpix.

<pLederne for opposisjonspartiene tror ikke at finanskrisen vil føre til at regjeringspartiene kan bade seg til valgseier i september 2009.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): – Mange kommer til å bli forbannet når krisen går over i nedgangstider. Den økonomiske krisen er ingen vinnersak for Arbeiderpartiet, fastslår Frp-formann Siv Jensen. Hun mener at bildet vil endre seg når krisen går over til å bli en nedgangstid som kommer til å ramme Norge hardt.

– Da tror jeg irritasjonen mot regjeringen kommer til å vokse. Jeg tror derfor ikke krisen vil føre til noen varig opptur for Arbeiderpartiet, eller de andre regjeringspartiene, på noen som helst måte, sier Jensen til NTB.

- Store problemer

Venstres leder Lars Sponheim tror regjeringen vil få store problemer med å innfri forventningene til kriseløsninger.

Høyres leder Erna Solberg mener at krisen er for viktig til at den gjøres til et smålig politisk spill og etterlyser handlingsvilje fra regjeringen.

– Regjeringen kan ha en fordel av situasjonen. Det er åpenbart at den lager et spill, en dramaturgi, rundt det den holder på med som skal bidra til at den får en fordel. Men jeg tror velgerne er mer opptatt av at det føres en troverdig økonomisk politikk, og ser at det er viktigere å få til løsninger fremfor å drive et politisk spill, sier hun,

KrF leder Dagfinn Høybråten sier mye avhenger av hvordan regjeringen løser kampen mot arbeidsløshet.

– Så langt har den slept beina etter seg, sier han.

Ny verdibølge

Om krisen vil endre det politiske landskapet, er de mer usikre på. De er imidlertid enige om at spørsmål om økonomi og trygghet for hus og hjem, vil bli viktigere for velgerne enn i dag. Venstres leder Lars Sponheim og Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten går lengst i å hevde at krisen vil endre det politiske landskapet.

– Finanskrisen representerer et før og etter i norsk politikk. Hva de vil bety, er det umulig å si i dag, men vi ser allerede at dagsorden er endret. Søkelyset vil bli rettet mot trygghet for hus og hjem, sier Høybråten til NTB.

Erna Solberg er enig i at prioriteringene vil bli annerledes, men tror ikke det politiske landskapet vil endre seg.

– Finanskrisen endrer ikke det politiske bildet, men den endrer folks prioriteringer. Spørsmål om økonomi og trygghet for hus og hjem blir viktigere for folk. De partiene som har svarene på dette, vil ha større troverdighet enn andre, sier Solberg til NTB.

Høybråten tror finanskrisen vil bli etterfulgt av en ny verdibølge.

– Jeg ser klart at tiltroen til pengemakten slår sprekker. Den voldsomme materialistiske bølgen som har preget Norge de siste årene, har fått en skudd for baugen. Vi vil se at folk blir mer opptatt verdier som teller, men som er vanskelig å telle, sier han.

Opp-ned

Sponheim mener at krisen har snudd opp ned på den politiske tenkningen.

– Krisen førte til at Fremskrittspartiet kom helt bakpå. Når velgerne plutselig ble opptatt av andre ting enn billig bensin og begynte å bli redde for hus og jobb, mistet Frp noe av grepet på politikken. Partiet forstår ikke helt sin egen rolle. Nøkkelen som alltid gikk lett rundt i nøkkelhullet, gikk plutselig i lås, sier Sponheim. (©NTB)

Personvernpolicy