Vi bruker mindre penger på jula

Vi bruker mindre penger på jula
Vi bruker mindre penger på jula

<pGjennomsnittsbeløpet vi har brukt ved kortbetalinger hittil i desember har falt med 15 kroner sammenlignet med i fjor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

–15 kroner er mye, sier Stein-Arne Tjore i Bankenes Betalingssentral til NTB.

Tall som beskriver korthandelen fra første desember til lille julaften viser at gjennomsnittsbeløpet vi har brukt på kort er 438 kroner. Det er femten kroner mindre enn samme periode i fjor.

Mer forsiktige

For resten av året ligger gjennomsnittet normalt på omtrent 400 kroner. Samtidig har den samlede omsetningen for kortbruk økt med 6,3 prosent.

Men ser man det i sammenheng med antall transaksjoner, som har økt med 9,8 prosent, så blir bildet et annet. Folk har nemlig begynt å betale mer med kort, og vi bruker oftere kortet på mindre beløper.

– Det kan tyde på at folk har blitt mer forsiktige. Man kjøper like mye, men man bruker mindre penger – eller så kan du si det slik at vi får mer for pengene, sier Tjore, som minner om at tallene bare gjelder for kortbruken. For å få et helhetlig bilde av julehandelen må man vente til over jul når Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) sine tall er klare.

Mer kort

De to siste dagene har det likevel gått unna med handelen. HSH spådde at omsetningen for kortbruk ville komme til å legge seg på et sted mellom 5 og 5,5 milliarder kroner. Med handlerushet de to siste dagene kom julehandelen opp i 5,1 milliard.

Når det gjelder kortkjøpene satte mandag 22. desember ny rekord med 5,3 millioner kjøp på kort. Men lille julaften kom på en hederlig andreplass med 4,8 millioner kortkjøp.

– For å sette det litt i perspektiv så har det aldri tidligere blitt målt over 4,7 millioner kortkjøp på en dag, forteller Tjore.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus