- Innkassoselskapene er for grådige

KRAFTIGE REDUKSJONER: Justisminister Knut Storberget foreslår at maksimalsatsene for skyldnernes ansvar for inkassokostnader blir redusert med mellom 20 og 50 prosent for å lette forbrukernes privatøkonomi. FOTO: Scanpix
KRAFTIGE REDUKSJONER: Justisminister Knut Storberget foreslår at maksimalsatsene for skyldnernes ansvar for inkassokostnader blir redusert med mellom 20 og 50 prosent for å lette forbrukernes privatøkonomi. FOTO: Scanpix

<pJustisminister Knut Storberget (Ap) synes inkassoselskapene er for grådige og foreslår en kraftig reduksjon i inkassosatsene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 200.000 personer her i landet har betalingsanmerkninger. Problemet for mange er at størrelsen på kravene øker kraftig etter hvert som de ikke greier å betale regningene.

Det vil regjeringen nå ha en slutt på.

For høye satser

– En reduksjon i inkassosatsene kan gjøre situasjonen lettere for mange og stimulere kredittyterne til å gjennomføre forsvarlige kredittvurderinger, sier justisminister Storberget.

Forslaget går ut på at maksimalsatsene for skyldnernes ansvar for inkassokostnader blir redusert med mellom 20 og 50 prosent, avhengig av størrelsen på kravet. Det blir også foreslått at det skal ta 14 dager lengre tid enn i dag, før selskapene kan bruke maksimalsatsene.

Forslaget, som nå sendes ut på høring, er et ledd i regjeringens kamp mot fattigdom i Norge.

– Inkassosalærene i Norge er for høye etter regjeringens mening, også når vi sammenligner oss med andre nordiske land. Kravene blir en altfor stor byrde for mange og jeg tror også det bidrar til at mange ikke får ryddet opp i hovedkravet heller, sier justisministeren til NRK.

Frykter for jobben

Inkassoselskapene liker ikke julegaven fra regjeringen. De frykter for arbeidsplasser og inntjening.

– Det ligger i kortene at hvis inntektene går ned for en del inkassoselskaper, så kan det gå ut over lønnsomhet og arbeidsplasser. Hvis inkassosalærene blir kraftig redusert, så har inkassoselskapene mye mindre tid på seg til å løse en sak før den eventuelt havner i rettssystemet, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff Group AB.

Justisministeren er ikke så bekymret for inkassobransjen.

– Når satsene går ned så svekker det mulighetene for stor fortjeneste for dem som driver i denne bransjen. Men jeg mener likevel at det nivået man har ellers i Norden, det bør også norske selskaper kunne klare seg på. Det er også slik at mye av dette skjer automatisk, så jeg syns nok satsene har vært for høye i forhold til den reelle arbeidsinnsatsen som utøves fra inkassoselskapenes side, sier Storberget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus