Historisk nedtur

<span style="font-weight: bold" class="Apple-style-span">UNDERSKUDD:</span> Toyota sliter og leverer dårlige resultater.
UNDERSKUDD: Toyota sliter og leverer dårlige resultater.

<pToyota leverer minus for første gang i historien.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er driftsresultatet for det inneværende budsjettåret, som i Japan strekker seg fram til mars neste år, som ifølge Toyotas nye tall vil gå i minus, beregnet til 150 milliarder yen, ca. 11,7 milliarder kroner. Det er første år med driftsunderskudd siden Toyota begynte å offentliggjøre resultattall i 1941.

Totalt regner Toyota likevel å få et samlet overskudd, men prognosene for overskuddet er redusert fra 550 til 50 milliarder yen.

Det vil i så fall bare være en brøkdel av overskuddet i forrige budsjettår, som var 1.700 milliarder yen.

Krise

– Selskapet står overfor en krise vi tidligere aldri har opplevd, hvor vi ikke kan unngå å notere oss for et driftsunderskudd i inneværende periode, forklarte Toyotas konsernsjef Katsuaki Watanabe på en pressekonferanse da de reviderte tallene ble lagt fram.

Samtidig unnlot Watanabe å legge fram noen prognoser for det kommende budsjettåret, som analytikere spår kan bli enda tyngre for bilprodusenten.

Toyota har lenge knivet med kriserammede GM om tronen som verdens største bilprodusent.

På det amerikanske markedet har Toyota i motsetning til sin amerikanske rival lenge tilbudt moderne, bensingjerrige modeller, som Camry og hybridbilen Prius. Dette har ført den japanske produsenten helt i tet i bilens hjemland.

Sliter med sterk yen

Men også Toyota har merket den kraftige nedgangen i det amerikanske markedet det siste året, noe som bidrar sterkt til en nedgang på 4 prosent i bilsalget for den japanske kjempen i 2008.

Tidligere har de rasktvoksende u-landene bidratt til å utligne fallet i de vestlige markedene, men nå er det nedgang også her, konstaterer Watanabe.

Også en stadig sterkere yen i forhold til dollar gir Toyota problemer i regnskapene.

Nedturen fører til justeringer i kursen for bilprodusenten, i første rekke at en planlagt bilfabrikk i Mississippi i USA legges på is. Det samme skjer med en planlagt utvidelse av produksjonen i India.

Også Japans nest største bilkonsern, Honda, har varslet en kraftig nedgang i salget dette budsjettåret, og har i likhet med Toyota avstått fra å legge fram prognoser for neste budsjettår. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus