Kan bli nødt til å endre skattekort

FØLG MED: Skulle rentene fortsette å stupe og du har mye lån, vil du risikere å trekke for lite i skatt. Du må selv vurdere å bytte skattekort hvis du ikke ønsker et smertefullt skattesmell. FOTO: Scanpix
FØLG MED: Skulle rentene fortsette å stupe og du har mye lån, vil du risikere å trekke for lite i skatt. Du må selv vurdere å bytte skattekort hvis du ikke ønsker et smertefullt skattesmell. FOTO: Scanpix

<pSkattekortene bygger på prognoser for inntekter og utgifter i 2009. Men store rentesvingninger kan gjøre det nødvendig å endre skattekort i løpet av året. Dette må du selv følge med på.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Skulle rentene fortsette å stupe og du har mye lån, vil du risikere å trekke for lite i skatt. Har du formue på bok med høy sparerente og rentene daler, kan det være du trekkes for mye i skatt. Du må selv følge med på utviklingen og endre skattekortet ditt, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til NTB.

Skattekortene tar utgangspunkt i siste ligning. Inntekter, fradrag og formuesforhold korrigeres etter prognoser fra Finansdepartementet. Siden utskrivingen av skattekortene foregår i perioden oktober/november, er det de prognosene som gjelder på dette tidspunktet som legges til grunn.

Følg med

– Da finanskrisen dukket opp, ble det i år foretatt en ekstra justering av prognoser for renteinntekter og utgifter. Det er likevel usikkert om denne korrigeringen er tilstrekkelig, fastslår Halvorsen.

De fleste vil unngå restskatt. Da er det viktig å følge med på hvilke rentefradrag som er lagt til grunn i skattekortet og sammenligne dette med de opplysningene du mottar fra kredittinstitusjonene om renteutviklingen.

Dersom skattekortet har et for høyt rentefradrag, vil det kunne bety for lite innbetalt forskuddsskatt ved ligningen for 2009.

Samme usikkerhet gjelder også for forventede renteinntekter. Dersom skattekortet viser for høye renteinntekter sammenlignet med det som blir realiteten neste år, vil det kunne bety skatt til gode.

Aksjeformuer

Når det gjelder skatt på formue er det også her store usikkerhetsmomenter, særlig for dem som har aksjeformuer.

– For de skattyterne som har netto formue med stor andel av aksjer, vil dette – slik situasjonen er nå – kunne innebære at forventet formue blir for høy. Det betyr igjen for høyt skattetrekk. Også for denne gruppen er det derfor nødvendig å følge med på den økonomiske utviklingen og endre skattekort for å få riktig trekk, understreker Lise Halvorsen.

De som har tabellkort, behøver ikke endre skattekortet dersom det bare er variasjoner i lønn og pensjon. Tabellverket er utformet slik at det tar hensyn til variasjoner i lønn. Men dersom lønnsinntekt blir vesentlig høyere enn forventet, kan del 2 av skattekortet vise for lavt prosenttrekk.

Å endre skattekortet kan gjøres enkelt ved å sende inn en søknad om endret skattekort, gjerne gjennom

Skatteetaten – Bestill/endre skattekort og frikort.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus