- Finanskrisen rammer julehandelen – til neste år

LIKE MANGE: Nordmenn vil legge like mange gaver under juletreet i år, men neste år snur trenden, spår økomomiprofessor.
LIKE MANGE: Nordmenn vil legge like mange gaver under juletreet i år, men neste år snur trenden, spår økomomiprofessor.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPå tross av finanskrisen bruker vi mer på julehandelen i år enn i fjor. Men neste år vil det snu, tror økonomiprofessor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensøkonomien og norsk økonomi er i krise. Men børsfall, store kutt og oppsigelser til tross, beregninger viser at vi kommer til å legge igjen mer penger i butikkene denne måneden enn vi gjorde i desember i fjor.

Da brukte hver nordmann i snitt nærmere 9500 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- Ut ifra det vi vet så langt, ser det ut som om julehandelen ikke går ned, men heller litt opp i forhold til i fjor, sier økonomiprofessor Steinar Vagstad, ved Universitetet i Bergen, til ABC Nyheter.

- Hvis ikke engang krisen som vi er inne i nå, får oss til å kutte forbruket, vil det noen gang snu?

- Ja da! Finanskrisen har absolutt potensial til å redusere det vi bruker på julehandelen, men ikke denne julen her, sier Vagstad.

- De forskjellige effektene av krisen kommer til forskjellige tider. En ting som er med på å redusere kjøpekraften er arbeidsledighet. Den kommer til å stige, og det ganske kraftig. Det går sikkert an å styre unna voldsom ledighet, men det blir en stund til vi får arbeidsledighet på under to prosent igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Neste år, hvis 100.000 er arbeidsledige, burde det slå ut på julehandelen.

- Aksjetaperne har fremdeles mye igjen

Selv om Vagstad er overrasket over at forbruket ser ut til å øke også i år, mener han at det finnes flere gode forklaringer på hvorfor det er slik:

- Realøkonomisk har vi nesten ikke begynt på krisen, sier han.

- Arbeidsledigheten stiger, men den er fremdeles ekstremt lav. For eksempel hvis man har behov for elektriker, må man vente fordi det er vanskelig å få tak i en. Det på tross av at det meldes om krise i bygg- og anleggsnæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis folk venter til etter at de har blitt arbeidsledige med å redusere forbruket, så vil heller ikke det påvirke julehandelen.

En annen forklaring er at finanskrisen hittil har handelt mye om aksjekurser, sier Vagstad:

- Her til lands, som i andre land, er aksjene eid av relativt få og rike personer. De som har tapt 10-15 millioner på aksjer, har såpass mye igjen likevel, så de lar nok ikke det styre julehandelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og de som har store lån kan komme godt ut av det, på grunn av finanskrisen går rentene nedover.

Økt kjøpekraft

Vangstad tror at det kraftige rentekuttet som ble annonsert onsdag, kan bety at vi kommer til å bruke enda mer i sluttspurten av årets julehandel, fordi lånetakerne får økt kjøpekraften sin betraktelig.

- Nå har rentenedgang vært varslet en stund, så noen har nok allerede regnet med det. Men det er en ting at ekspertene spår det, noe annet er det når Norges Bank faktisk gjør det. Da rykker rentenedgangen nærmere og økt kjøpekraft nærmere.

- Hvis man for eksempel har to millioner i boliglån, noe som ikke er en uvanlig størrelse på et lån, så betyr det at man har 25.000 kroner mer å rutte med neste år, sier Vagstad.