Svindelinvestor satt i husarrest

Bernard Madoff ble beleiret av fotografer da han forsøkte å få mildnet vilkårene for fengslingen. Foto: Scanpix
Bernard Madoff ble beleiret av fotografer da han forsøkte å få mildnet vilkårene for fengslingen. Foto: Scanpix

<pDen svindelsiktede Wall Street-investoren Bernard Madoff ble satt i husarrest onsdag mens etterforskningen av den gigantiske bedragerisaken gikk sin gang.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Madoff ble beleiret av fotografer da han kom hjem fra et møte med retten i New York for å gjøre papirarbeidet om kausjonen i forbindelse med fengslingen, men han ville ikke kommentere saken.

Siden han ikke var i stand til å finne fire personer som kunne kausjonere for ham, besluttet dommeren at han skal settes i husarrest. Han får bare gå ut dersom det er avtalt med myndighetene, og han må ha på seg en elektronisk fotlenke. Både han og kona må gi fra seg passene sine.

Dommeren hadde satt kausjonen til 10 millioner dollar, og Madoff lovte å sette sin leilighet på Manhattan og eiendommer på Long Island og i Florida i pant.

Strengere

Flere av investorene som har mistet pengene sine i investeringsfondet til Madoff, som lignet et gigantisk pyramidespill, mener at påtalemyndigheten burde være mye strengere.

– Mange av dem jeg snakker med, er svært opprørt og mener han burde vært i fengsel. De mener det er rømningsrisiko, og er sjokkert over at kausjonen er så lav, sier en av advokatene som bistår ofrene, Ross Intelisano.

Madoff risikerer 20 års fengsel og en bot på 5 millioner dollar dersom han blir funnet skyldig i å ha svindlet flere hundre velstående investorer, en rekke store internasjonale banker og flere veldedighetsorganisasjoner for milliarder av dollar.

Stadig nye ofre

Stadig flere banker og andre institusjoner melder seg som ofre for den omfattende svindelvirksomheten, sist den franske banken BNP Paribas.

I Asia har forsikringsavdelingen til Singapores Oversea-Chinese Banking Corp hatt en eksponering på 64 millioner dollar, og i Europa risikerer pensjonsfondet til Royal Dutch Shell å tape 45 millioner dollar.

En organisasjon for beskyttelse av investorer sier det kan ta flere år å få en oversikt over tapene.

Lederen for det amerikanske kredittilsynet SEC, Chris Cox, måtte tirsdag komme med en ydmykende unnskyldning for tilsynets mangel på kontroll av Madoffs virksomhet, trass i flere advarsler og tips fra bekymrede investorer.

Nære bånd

Men mange i SEC oppfattet åpenbart Madoff som en av deres egne. Han hadde vært direktør for Nasdaq-børsen og deltok i flere av SECs egne utvalg, og skrøt selv av sine nære bånd til SEC.

Et nytt tegn på hvilke nære forbindelser Madoff hadde til makteliten var at USAs justisminister Michael Mukasey erklærte seg inhabil i saken fordi sønnen Marc er forsvarer for en av topplederne i fondet til Madoff, Frank DiPascali.

Samtidig innledet SEC etterforskning av forbindelsen mellom Madoffs niese og en tidligere SEC-ansatt som deltok i kontrollen av Madoffs virksomhet.

Utviklingen reflekterer den voksende kritikken mot den stadig nærere forbindelsen mellom Wall Street og reguleringsmyndighetene i Washington.

Saken har også begynt å få politiske følger. Kongressrepresentant Paul Kanjorski, som er leder for Kongressens kapitalmarkedskomité, kunngjorde onsdag en gransking av saken.

Han gjorde det klart at en prioritert sak for den neste Kongressen blir lovgiving som skal hindre at slik svindel kan skje igjen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus