Rentene ned – ledigheten opp

Redusert aktivitet i de fleste næringer samt at forventes det at samlet produksjon vil falle ytterligere, er noen av grunnene til at arbeidsledigheten kan øke opp til 4 prosent, mener  visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad. FOTO: Scanpix
Redusert aktivitet i de fleste næringer samt at forventes det at samlet produksjon vil falle ytterligere, er noen av grunnene til at arbeidsledigheten kan øke opp til 4 prosent, mener visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad. FOTO: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStyringsrenten går videre ned, men arbeidsledigheten kan bli høyere enn antatt. Norske bedrifter ser mørkt på framtiden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omslaget i norsk økonomi kom i midten av oktober i år, sier alle de 285 bedriftene, kommunene og organisasjonene i hele landet som utgjør Norges Banks regionale nettverk. Ikke siden nettverket ble etablert i 2002 har framtidsutsiktene vært så negative som de er nå.

Nettverket danner en del av grunnlaget for Norges Banks rentesetting, og rapporten fra nettverket bidro til at styringsrenten onsdag ble kuttet med rekordhøye 1,75 prosent.

Styringsrenten ligger nå på 3 prosent.

Prisveksten går ned

– Siden utgangen av oktober er utsiktene for veksten ute og hjemme betydelig svekket. Samtidig faller prisveksten mer enn ventet. En samlet vurdering tilsier at det er riktig å redusere styringsrenten mye denne gangen, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Han tror at 20 års pengepolitikk med styring etter inflasjonsmålet på 2,5 prosent gjør at det nå er mulig å bruke pengepolitikken aktivt for å dempe utslagene av finanskrisen på norsk økonomi. Den svake kronekursen vil dermed ikke føre til prisøkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både hensynet til å stabilisere inflasjonen rundt inflasjonsmålet og hensynet til å stabilisere utviklingen i produksjon og sysselsetting taler for at renten settes ned vesentlig, sier Qvigstad.

Styringsrenten vil trolig bli kuttet mer, og kan nærme seg 2 prosent til sommeren, men visesentralbanksjefen sier at det er stor usikkerhet rundt renteanslagene.

– Vi lever i en usikker verden og må selvsagt forholde oss til eventuelt nye, store forstyrrelser i norsk økonomi, sier Qvigstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som også sier at det ikke ble vurdert noe annet alternativ enn å senke renten med 1,75 prosentpoeng.

Lavkonjunktur

Norsk økonomi kan være på full fart inn i en markert lavkonjunktur, og veksten ser ut til å bli vesentlig lavere enn det Norges Bank la til grunn ved forrige rentemøte i oktober.

Norges Banks regionale nettverk rapporterer at det er redusert aktivitet i samtlige næringer unntatt i oljeleverandørnæringen. I tillegg forventes det at samlet produksjon vil falle ytterligere det kommende halve året og med større hastighet enn hittil. Det vil igjen føre til økt arbeidsledighet.

– Ledigheten kan bli på over 4 prosent, og innenlandsk etterspørsel kan falle sterkt, sier Qvigstad.