- Kina kan ikke redde verden

<p>KINA-LEKER: Kina produserer leketøy for hele verden. Men nå sørger de økonomiske nedgangstidene for at stadig flere fabrikker i Kina må stenge dørene. Foto: Scanpix</p>
KINA-LEKER: Kina produserer leketøy for hele verden. Men nå sørger de økonomiske nedgangstidene for at stadig flere fabrikker i Kina må stenge dørene. Foto: Scanpix

<pKinas pengereserver kan ikke redde den vestlige verden fra seg selv, mener amerikansk økonomiprofessor. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kan heller ikke Europa og USA håpe på at lån fra Kina kan få verdensøkonomien på fote igjen.

- Kinas økonomi kommer ikke til å kollapse. Men vi kan heller ikke forvente at den kommer til å redde Vesten fra seg selv, sier William H. Overholt, forsker ved prestisjetunge Kennedy School of Governance ved Harvard University.

Onsdag holdt han foredrag om den kinesiske økonomien på Norges utenrikspolitiske institutt (Nupi). Tema var Kinas økonomi og landets påvirkning på verdensøkonomien.

Overholt har skrevet flere bøker om Kinas økonomi og roser Kinas evne til å gå fra en sosialiststyrt planøkonomi til en markedsøkonomi.

Mens Europa og USA er inne i en resesjon, regner Kinas myndigheter med å nå en økonomisk vekst på åtte prosent for 2008.

Kina har enorme valutareserver, noe som har vært med på å forsterke forbruksveksten i Europa og USA de siste årene. Det har ført til håp om at valuta fra Kina kan hjelpe verdensøkonomien tilbake på fote.

Men slik vil det ikke gå, mener Overholt.

- Billige penger årsaken

Han mener Kinas ekstreme økonomiske vekst og investeringer var en av de «fire store» underliggende årsakene til finansboblen.

- Vi har hatt altfor mye «billige penger» som oversvømmet verden. Når det skjer, dannes det bobler som igjen trekker til seg spekulanter, sier Overholt til ABC Nyheter.

Han mener laver renter i Japan, oljepenger fra Midtøsten samt Kinas investeringer har bidratt til den ekstreme forbruksveksten. I tillegg mener Overholt at USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan bidro ved å sikre gode vilkår til den delen av økonomien som slet.

- Det er de fire kildene til problemet vi har i dag, og Kina er der oppe med de fire store, sier han.

Men nå er også den økonomiske krisen kommet til Kina. Det finnes ingen muligheter for at Kina kan sprøyte nok penger inn verdensøkonomien for å få hjulene i gang igjen.

- Fem til åtte prosents vekst

- Kinas økonomi er på rundt 2,5 trillion dollar. USA ligger på rundt 14 trillioner. Det er ikke mulig at en økonomi som er av den størrelsen kan redde resten av verden, sier Overholt.

Han anslår at Kinas vekst vil ligge skyhøyt i forhold til resten av verden, men ikke på samme nivå som tidligere.

- Jeg vil anslå veksten til å gå fra 12,5 prosent til mellom fem og åtte prosent. Det innebærer store problemer for Kina, sier Overholt.

I november kom Kina med en redningspakke og sprutet friske penger inn i landets industri. Men dette har hatt begrenset effekt.

Onsdag meldte BBC at bilsalget har falt med 14,6 prosent i november, sammenlignet med samme måned i fjor. Det oppleves som dramatisk.

Kinas industri sliter

- Dette er et alvorlig problem, sier Kinas industriminister Li Jizhon, ifølge BBC.

Nå forventes det nye redningspakker.

- Veksten i industrien er i dramatisk nedgang og vi har ikke kommet til vendepunktet ennå. Vi føler vi står under et sterkt press, sier Jizhon.

Overholt bruker leketøysproduksjon som eksempel på Kinas problemer.

- Kina lager nesten alle verdens leker. Nå har 53 prosent av alle leketøysprodusenter i Kina nylig stengt. Det er et veldig alvorlig problem, sier Overholt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus