- Flere tiltak nødvendig

Høyres nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner ved fremleggelsen av partiets alternative statsbudsjett. Foto: Morten Holm / SCANPIX.
Høyres nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner ved fremleggelsen av partiets alternative statsbudsjett. Foto: Morten Holm / SCANPIX.

<pEtter et historisk rentekutt på 1,75 prosentpoeng krever opposisjonen på Stortinget ytterligere tiltak fra regjeringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank kuttet onsdag styringsrenten til tre prosent, ned hele 1,75 prosentpoeng. Dette er et kutt av historisk format, og signaliserer at sentralbanken venter en vesentlig verre utvikling enn det som ble antatt for kun kort tid siden.

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, sier rentekuttet viser hvor alvorlig situasjonen er også for norsk økonomi.

- Det er tydelig at Norges Bank frykter en sterk økning i arbeidsledigheten. Men det er godt vi har en sentralbank som handler, så lenge vi har en regjering som sitter med hendene i fanget, sier Sanner.

Les også: Historisk rentekutt

Høyre etterlyser tiltak som kan få fortgang i bankenes utlån til bedriftene.

- Må få effekt for kundene

Frp-formann Siv Jensen betegner rentekuttet som overraskende stort, men gledelig. Hun krever at bankene umiddelbart senker rentene til vanlige låntakere.

– Kundene må også få nyte godt av dette. Det er ingen som helst grunn til at ikke bankene umiddelbart setter ned renten som vanlige kunder betaler for sine lån, sier Jensen til NTB.

Også KrF slutter opp om rentekuttet, men krever ytterligere tiltak.

– Samtidig er kuttet et bevis på at ytterligere budsjettiltak i dagens situasjon ikke er til hinder for rentenedgang. Regjeringen må følge opp rentekuttet både med budsjettiltak og tiltak for å sikre at bankene faktisk tilfører næringslivet den finansieringen som trengs for å sikre arbeidsplasser, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

- Betydelig svekket vekstutsikt

Tradisjonelt har Norges Bank hatt som mål å sette sin styringsrente ut fra et inflasjonsmål på 2,5 prosent.

– Siden utgangen av oktober er utsiktene for veksten ute og hjemme betydelig svekket. Samtidig faller prisveksten mer enn ventet. En samlet vurdering tilsier at det er riktig å redusere styringsrenten mye denne gangen. Troverdigheten til inflasjonsmålet gjør det nå mulig å bruke pengepolitikken aktivt for å dempe utslagene av finanskrisen på norsk økonomi, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad til NTB.

Han mener risikoen for en markert lavkonjunktur i norsk økonomi har økt, samtidig som faren er redusert for at inflasjonen skal blir for høy.

- Vil stimulere sysselsetting

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener det kraftige kuttet vil gi et viktig bidrag til å stimulere aktiviteten og sysselsettingen i norsk økonomi.

– Norges Banks rentereduksjon er noe større enn markedsaktørene forventet. Det er en indikasjon på at Norges Bank ser på situasjonen som alvorlig. Samtidig viser dette også at sentralbanken er rede til å fatte de vedtak som den mener er nødvendig for å møte de utfordringene vi står overfor, sier Halvorsen.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) uttaler at rentekuttet var nødvendig, og forventer ytterligere kutt i tiden fremover.

– Vi regner med at Norges Bank kommer tilbake med flere rentekutt, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus