- Senk skatten, Stoltenberg!

NHO-sjef Finn Bergesen jr. skrev brev til  statsministeren. Foto: Scanpix
NHO-sjef Finn Bergesen jr. skrev brev til  statsministeren. Foto: Scanpix

<p- Alt i Norge var positivt da vi gikk inn i krisen. Vi har problemer med å innstille oss på noe helt annet, sier Finn Bergesen jr. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i dag presenterte NHO sine forslag til tiltak, fordelt på fem områder: Kredittmarkedet, skatt, vekstfremmende investeringer, miljørettede tiltak og tiltak overfor arbeidsmarkedet.

- Vi har lagt vekt på å utforme tiltakene slik at de treffer de små og mellomstore og de familieeide bedriftene, som vil bli sterkt rammet av krisen, skriver NHO-sjef Finn Bergesen jr. i et brev til statsministeren.

Bergesen og NHO mener det i dagens situasjon er viktig å stimulere, ikke subsidiere.

Les hele brevet:
Her er NHOs krav til statsministeren

Skattekutt

NHO mener satsen for skatt på alminnelig inntekt må reduseres fra 28 til 26 prosent.

- Dette vil motvirke konsekvensene av en svikt i samlet innenlandsk etterspørsel og styrke bedriftenes økonomiske bærekraft, mener Bergsen

- Økningen i formueskatt og arveavgift som Stortinget vedtok for 2009 var et uklokt skritt, og at denne skjerpelsen bør reverseres sammen med skjerpelsen fra 2008. Dette er særlig viktig for mindre og familieeide bedrifter, skriver Bergesen jr.

Provenyvirkningen av å senke skatten fra 28 til 26 prosent er 11,6 milliarder kroner.

- Til nå er vi det eneste landet som har møtt krisen med å øke skattene for enkelte typer bedrifter, sier direktør Petter Haas Brubakk i NHO .

Rentekutt

Norges Bank må raskt sette ned styringsrenten, mener NHO.

- Det er helt grunnleggende at styringsrenten raskt settes ned på linje med våre handelspartnere. Faren for ytterligere fall i kronens verdi er et mindre problem enn et kraftig konjunkturtilbakeslag. Inflasjonsforventingene er så godt som forsvunnet i alle land, inkludert Norge, skriver Bergesen.

Det må også vurderes om staten kan stille såkalt hybridkapital til rådighet for norske banker, mener NHO.

- Bankene møter en sterk etterspørsel etter kreditt i krisen, men manglende tilgang på egenkapital begrenser muligheten til utlånsvekst. En årsak til dette er inntørkingen i obligasjonsmarkedene som gjennom hele siste år har gjort de største bedriftene stadig mer avhengige av lån i norske banker. Særlig de små og mellomstore bedriftene har dermed fått begrenset sin tilgang på kreditt.

Som løsning på dette problemet mener NHO blant annet at det burde vurderes direkte eller indirekte statlig kapitaltilførsel til obligasjonsmarkedene, for eksempel ved at Statens Pensjonsfond Innland gis økt kapasitet til å kjøpe foretaksobligasjoner.

Hvilke tiltak mener du Norge trenger nå? Diskutér under!

I tillegg foreslås disse skattetiltakene:

* Fradrag for bruk av håndverkertjenester til oppussing av eget hjem.

- Det vil stimulere til økt aktivitet i byggenæringen, mener NHO.

* Avskrivningssatsen for maskingruppen økes fra 20 til 30 prosent.

- Det vil skape ny vilje til å investere i fremtidstrettet verdiskapning i Norge, sier NHO.

* Lovendring som klargjør at større produksjonsmaskineri skal avskrives i saldogruppen maskiner med høy sats, ikke som bygg eller anlegg med vesentlig lavere sats.

* Skattemessig behandling av FoU-kostnader legges om, slik at det blir adgang til å utgiftsføre FoU-utgifter direkte som i våre naboland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus