Sjokkbølgene brer seg etter Wall Street-svindel

<div class="viewNews">Den franske banken BNP Paribas er blant en lang rekke banker, veldedige organisasjoner og privatpersoner som har tapt store penger på investeringsfondet til Bernard Madoff, som fungerte som et pyramidespill. Foto: Scanpix/Reuters/Charles Platiau</div>
Den franske banken BNP Paribas er blant en lang rekke banker, veldedige organisasjoner og privatpersoner som har tapt store penger på investeringsfondet til Bernard Madoff, som fungerte som et pyramidespill. Foto: Scanpix/Reuters/Charles Platiau

<pStadig flere banker, finansinstitusjoner, veldedige fond og privatpersoner melder seg som ofre for gigantsvindelen som den respekterte Wall Street-investoren Bernard Madoff er ansvarlig for.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter opplyste mandag at virksomheten til Madoff skal avvikles og gå inn i konkursforhandlinger, og en dommer i New York bestemte at klientene til Madoff skal beskyttes i henhold til konkurslovgivningen.

Øverst på lista over institusjoner som har lidd store tap, står Europas største bank, HSBC, som opplyser at den kan ha tapt rundt 1 milliard dollar, og den nest største, Santander, som hadde en eksponering på over 3 milliarder dollar.

I Spania stupte verdien av aksjene til Santander etter at det ble opplyst at banken var offer for svindelen.

Også den nederlandske banken Fortis sier at den ligger an til et tap på 1,3 millioner dollar som følge av svindelen.

Andre banker på lista er blant annet Royal Bank of Scotland, Nomura i Japan, franske Natixis og Nordea.

Veldedighet rammet

Men mest sjokkert er en rekke jødiske veldedighetsorganisasjoner og venner av Madoff som ble lurt å investere pengene sine i virksomheten hans som etter hvert hadde utviklet seg til et regelrett pyramidespill.

Madoff var kjent som en viktig bidragsyter til en rekke jødiske organisasjoner som nå sitter igjen med store tap. Minst tre av dem har allerede måttet lukke dørene.

Blant dem som er rammet er fondene til nobelprisvinneren Elie Wiesel og filmskaperen Steven Spielberg, senator Frank Lautenberg og eiendomskongen Mortimer Zuckermann.

Familiestiftelsen Chais, som hvert år har gitt 12,5 millioner dollar til jødiske formål i Israel og det tidligere Sovjetunionen, måtte stenge. Hele fondet var investert hos Madoff, og som en følge av dette, er det fullstendig utslettet, sa stiftelsens president Avraham Infeld.

Også Også Robert I. Lappin-stiftelsen, som organiserer reiser for jødisk ungdom til Israel, har avviklet virksomheten etter at alle pengene er tapt.

En rekke teatre, museer og sykehus som ble støttet av Madoff, må nå klare seg uten pengehjelpen.

Utnyttet venner

Og i rikmannsbyen Palm Beach i Florida, der Madoff bodde og frekventerte den lokale golfklubben deler av tiden, sitter mange som regnet seg som hans nære venner tilbake i sjokk. Noen av dem har mistet alt de eide.

– Hele samfunnet her er i sjokk. Ingen kunne forestille seg at en fyr som han ville gjøre noe sånt mot vennene sine, sier Carlos Carraca.

Skandalen begynte å bli kjent torsdag da den 70 år gamle høyt respekterte Madoff, som på 90-tallet var direktør i Nasdaq-børsen, ble arrestert og tilsto at hele virksomheten hans var en eneste stor løgn.

50 milliarder

Han ble siktet for massiv svindel for 50 milliarder dollar og deretter løslatt mot en kausjon på 10 millioner dollar.

Innen helgen hadde ringvirkningene gått langt ut over New York da det viste seg at mange av verdens viktigste banker var involvert.

Påtalemyndigheten sier at opplegget gikk ut på at investorene fikk betalt av pengene som nye investorer satte inn, slik at fondet var avhengig av en stadig strøm av nye investorer. Siden den investerte kapitalen ikke gir nok avkastning alene, vil et slikt pyramideopplegg alltid til slutt rase sammen.

Virksomheten ble avslørt da noen investorer ønsket å ta ut innskuddene sine og det viste seg at det ikke fantes likvide midler.

Myndighetene sier det ville være vanskelig å avsløre virksomheten når selv de to sønnene til Madoff, som arbeidet i bedriften, ikke ante noe om svindelen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus