Oslo Børs stiger

Illustrasjonsfoto Oslo Børs: SCanpix
Illustrasjonsfoto Oslo Børs: SCanpix

<pOslo Børs stiger nesten tre prosent i åpningen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs åpnet som ventet opp etter positiv utvikling både i det asiatiske aksjemarkedet og i oljeprisen. Uken ventes preget av utfallet av en rekke møter og nyheter om redningspakken for den amerikanske bilindustrien.

Fra åpning er stigningen på over tre prosent.

En meglersjef TDN Finans har snakket med tror Oslo Børs vil stige mellom en og to prosent mandag. Han viser til at det asiatiske aksjemarkedet stiger mandag og at de europeiske futurene stiger.

- I tillegg er oljeprisen grei, så det ser ut som vi får en ok åpning, sier han.

Crew Gold Corporation stiger 20 prosent, Kongsberg Automotive er opp 15 prosent, mens Rec stiger 7 prosent.

Det amerikanske aksjemarkedet endte uken i positivt terreng og oppgangen fortsetter i Asia mandag. Forklaringen markedsaktørene gir er primært håp om at Bush-administrasjonen vil redde bilindustrien ved bruk av såkalt Tarp-funding (Troubled Asset Relief Program).

Oljeprisen stiger i morgentimene mandag etter at flere av Opec-landene har uttalt at de vil foreslå betydelige kutt i oljeproduksjonen når de møtes i Oran, Algerie førstkommende onsdag. WTI-førstekontrakten handles mandag morgen til nivåer rundt 46,85 dollar pr fat, over to dollar høyere enn da Oslo Børs stengte fredag.

De europeiske futureindeksene peker mot en åpning på rundt to prosent.

Saxo Bank tror ifølge Dow Jones Newswires at nordiske aksjer trolig vil åpne svakt opp mandag etter oppgang i asiatiske aksjer på håp om en redning av den amerikanske bilindustrien.

David Karsbol i Saxo Bank tror at en kan se en økt risikovillighet i markedene, men skriver at pengemarkedene fortsatt er stramme.

Les også.

Knallrød avslutning på børsuken

Tandberg åpner som ventet svakt, ned to prosent, etter Polycom falt 9,4 prosent fredag. Torsdag falt aksjen 5,7 prosent, og den hadde fredag falt fire dager på rad. Polycom endte på 14,42 dollar fredag. Til sammenligning steg Tandberg 9 prosent på onsdag, og videre 11,7 prosent på torsdag, før den falt 4,7 prosent fredag.

I tillegg til en eventuell avklaring rundt redningspakken for bilindustrien vil flere av møtene som avholdes denne uken vil være i fokus i markedet, tror meglersjefen.

Tirsdag offentliggjør Federal Reserve sin rentebeskjed og Norges Bank gjør det samme onsdag. Onsdag er det også Opec-møte.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 3,26 prosent til 215,06 poeng.