Tapte tre milliarder på Wall Street- svindel

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pSpanias største bank, Santander, opplyste søndag at den kan ha tapt over tre milliarder dollar i en svindel som er i ferd med å rulles opp i New York. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere andre europeiske banker, blant dem franske BNP Paribas og Royal Bank of Scotland har lidd store tap. Flere medier skriver at også britiske HSBC, sveitsiske Union Bancaire Privee og japanske Nomura er rammet.

I New York forsøkte investorer, kredittilsynet SEC og det føderale politiet FBI i helgen å få oversikt over svindelen, flere dager etter at den framtredende Wall Street-mekleren Bernard Madoff ble arrestert.

FBI mener at den 70 år gamle Madoff, som var styreformann i Nasdaq-børsen på begynnelsen av 90-tallet, sto bak et massivt pyramideopplegg gjennom sin meklervirksomhet, som omfattet iallfall ett hedgefond.

Ifølge FBI har Madoff svindlet sine klienter for så mye som 50 milliarder dollar, og han innrømmet da han ble arrestert at hele virksomheten hans var en eneste løgn.

Hundrevis av rike investorer, hedgefond og utenlandske banker satte milliarder av dollar inn i virksomheten hans som opp gjennom årene alltid ga god avkastning. Også pensjonister, en jødisk velferdsorganisasjon og senator Frank Lautenberg er blant dem som kan ha tapt store summer.

Opplegget innebar at investorene fikk betalt av pengene som nye investorer satte inn, og fondet var derfor avhengig av en stadig strøm av nye investorer. Siden den investerte kapitalen ikke gir nok avkastning alene, vil et slikt pyramideopplegg alltid til slutt rase sammen.

Alle spør seg nå om hvordan det var mulig for Madoff å drive svindelen gjennom så mange år uten at det ble oppdaget. Selv om noen var urolige over hvordan virksomheten hans kunne gi en så konsistent god avkastning år etter år, foretok ikke SEC tilstrekkelig med kontroller til å avdekke virksomheten. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus