- Nå er fastrente billig forsikring

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pMen nordmenn flest vender det døve øret til, og lar renten flyte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for utsikter til markant lavere boliglånsrenter det neste halve året er det ifølge ekspertene Dagens Næringsliv har snakket med nå du bør vurdere å binde hele eller deler av lånet.

- Fastrente er nå en billig forsikring mot en rente som kan stige i 2010 og 2011. De siste ukene har det vært en kraftig nedgang i renter med lengre løpetid. Det er disse rentene som danner grunnlaget for fastrentebinding, forklarer makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Les også:

Laveste rente på 1,5 år

- Kan neppe gjøre noe dumt

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, sier man neppe gjør noe dumt dersom man binder nå.

- Den flytende renten vil trolig komme markert ned i løpet av neste halvår, så du får ikke så mye gevinst akkurat nå, men man bør begynne å tenke på at renten kan komme opp igjen om halvannet til to og et halvt års tid, sier Juel til DN.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har gjentatte ganger påpekt at nordmenn i langt mindre grad enn i andre land binder renten på boliglånet. Andelen lån med rentebinding har de siste årene falt til fem-seks prosent, noe som gjør husholdningene svært sårbare for rentesvingninger.

Juel tror nordmenn oppfatter det å binde lånet som noe spekulativt.

Billigst i Nord

En oversikt over de største bankenes rentebetingelser etter de mange rentenedsettelsene de siste ukene, viser at det er rundt et halvt prosentpoeng forskjell mellom fast og flytende rente.

Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank sier at rentetilbudene i dagens marked har priset inn en forventning om at Norges Banks styringsrente vil ligge på mellom 2 og 2,25 prosent.

- Dersom styringsrenten blir lavere enn dette, vil det ikke lønne seg å binde, sier han.

Ifølge en oversikt DN har utarbeidet er det Sparebanken Nord-Norge som per i dag tilbyr gunstigste fastrente 5 år med 5,15 prosent, foran Postbanken (5,28 %), DNB Nor (5,30 %), Fokus Bank (5,35 %) og Nordea (5,37 %).


Les også: Så mye sparer du på rentekuttet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus