Støttet direktøren, ble fjernet

Rikshospitalets tidligere direktør, Åge Danielsen, fikk støtte fra tre styremedlemmer oppnevnt av eieren, Helse Sør-Øst, da man diskuterte hans fremtid ved sykehuset. Nå er de tre styremedlemmene fjernet. Foto: Scanpix
Rikshospitalets tidligere direktør, Åge Danielsen, fikk støtte fra tre styremedlemmer oppnevnt av eieren, Helse Sør-Øst, da man diskuterte hans fremtid ved sykehuset. Nå er de tre styremedlemmene fjernet. Foto: Scanpix

<pTre eier-oppnevnte styremedlemmer stemte mot å sparke Åge Danielsen som sjef for Rikshospitalet. De er nå ute av styret. - Folk får tenke selv, sier Bent Moldvær som selv forsvant fra styret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det må ha vært tidenes mest omtalte styremøte i noe norsk helseforetak. I et seks timer langt møte den 28. februar behandlet styret ved Rikshospitalet framtiden for administrerende direktør, Åge Danielsen. Her vedtok til slutt et knapt flertall at direktøren ikke lengre hadde styrets tillit.

- Vi mente at vi ikke hadde fått nok informasjon om sykehotell-saken, sier Kristin Ørmen Johnsen, Høyre-representanten som fungerte som styreleder på det tidspunktet.

Hun understreker at styret ikke fikk noe pålegg fra sin eier, Helse Sør-Øst.

På direkte spørsmål om hun var i tvil om hva eieren mente om Danielsens fremtidige rolle, svarer hun:

- De hadde vel ikke noe offisielt syn på den saken.

Ingen vil stå åpent frem og fortelle om hva som egentlig skjedde i det hemmelige møtet eller hvem som stemte hva, men flere ulike kilder sier til ABC Nyheter at tre av de eier-oppnevnte styremedlemmene støttet Danielsen.

Nå sitter ingen av dem lengre i Rikshospitalets styre. De mistet sine posisjoner ved første anledning og var ute av styret to uker etter rabalder-møtet.

Se nett-tv:

- Jaktet på feil

- Mitt siste møte var da Danielsen gikk, så får folk tenke selv, sier eks-styremedlem Bent Moldvær. Foto: Truls Steinung- Mitt siste møte var da Danielsen gikk, så får folk tenke selv, sier eks-styremedlem Bent Moldvær. Foto: Truls Steinung

Bent Moldvær var nominert på lista over mulige kandidater på vegne av Fremskrittspartiet. Han satt i Rikshospitalets styre til og med møtet den 28. februar.

- Jeg ble litt overrasket over at mitt siste møte var da Danielsen gikk, så får jo folk tenke selv. Jeg synes det var merkelig, sier han.

Moldvær ble forespurt om han ville fortsette, men han fikk også klart inntrykk av at han ikke var ønsket.

Den svenske professoren Lars Holmberg satt også i styret som ekstern ekspert. Det gjør han ikke lengre. Heller ikke han vil direkte kommentere sin stemmegivning den konkrete kvelden:

- Jeg kan kun kommentere dette i allmenne former. I alvorlige tider med økonomiske nedskjæringer i helsevesenet, så er det ikke alltid det hjelper å bytte daglig leder, sier Holmberg til ABC Nyheter.

Les også:

Ønsket lenge å bli kvitt ham

Den tredje som sto på Danielsen side var Inger Lise Balandin, nominert av Arbeiderpartiet.

- Jeg har ingen kommentar til dette, sier hun.

Balandin sitter ikke lengre i Rikshospitalets styre, men for hennes del ligger årsaken også i andre forhold.

- Balandin var denne gangen ikke foreslått av folkevalgt organ og var dermed ikke mulig å oppnevne i hht de regler som gjelder om at et flertall av de eieroppnevnte styremedlemmer skal oppnevnes blant foreslåtte kandidater fra kommuner og fylkeskommuner, heter det i en epost fra Gunn Kristin Sande, kommunikasjonssjef for Helse Sør-Øst som oppnevner syremedlemmene.

- Valgkomiteen gjorde en helhetsvurdering for å sette sammen det aller beste styret for Rikshospitalet, og ga sin anbefaling til styret. Hvorvidt enkelte tidligere medlemmer er forespurt, kjenner jeg ikke til, skriver Sande.

Det var også andre som støttet Åge Danielsen på det langvarige møtet, men de var valgt av de ansatte ved Rikshospitalet og kan dermed ikke fjernes av helseforetakets eier.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus