Krever rask avklaring om tiltakspakken

IKKE SPILL: Håndtering av finanskrisen kan ikke være del av politisk spill mellom partiene, mener Stoltenberg. (Foto: Scanpix)
IKKE SPILL: Håndtering av finanskrisen kan ikke være del av politisk spill mellom partiene, mener Stoltenberg. (Foto: Scanpix)

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) har invitert de parlamentariske lederne på Stortinget til et møte om finanskrisen førstkommende onsdag. Opposisjonen krever rask avklaring.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): – Finanskrisen er alvorlig. Vi kan ikke la håndteringen av den være en del av et politisk spill mellom partiene. Derfor har jeg invitert opposisjonspartiene til et møte førstkommende onsdag, sier statsministeren.

På møtet vil regjeringen redegjøre for de tiltakene som er i gang, virkningene av budsjettet som trer i kraft 1. januar og arbeidet med innretningen for de nye tiltakene som blir lagt fram på nyåret.

– Vi ønsker å ha en dialog med opposisjonen om dette og vil derfor samle de parlamentariske lederne fra alle partiene på Stortinget, sier Stoltenberg.

Rask avklaring nødvendig

Opposisjonspartiene mener regjeringen har somlet med å få fram en tiltakspakke for norsk økonomi. I finansdebatten i Stortinget for kort tid siden etterlyste de fortgang i arbeidet. De mener det er uakseptabelt å vente til februar slik statsministeren tidligere har sagt.

– Størrelsen og hovedinnretningen på pakken må avklares så raskt som mulig, senest i løpet av en ukes tid etter møtet mellom statsministeren og opposisjonspartiene, sier Kristelig Folkepartis leder, Dagfinn Høybråten, i en pressemelding.

Han sier at KrF er innstilt på å gi sin støtte til en omfattende pakke hvor satsing på offentlige investeringer er hovedvirkemiddelet.

Høybråten mener det er en selvmotsigelse at en flertallsregjering kan ha forsinket en krisepakke og dermed nødvendige tiltak for å hindre økt ledighet.

– Det viktigste er å få på plass hovedelementene i en slik pakke, og gi næringsliv og kommuner informasjon så raskt som mulig slik at de kan ta hensyn til det i sine planer. Å vente til februar med dette, vil være en helt uakseptabel seigpining av arbeidstakere, næringsliv og kommuner, understreker han.

– Ikke skattelette

Høyre, Fremskrittspartiet med delvis støtte fra Venstre har tatt til orde for skattelettelser for næringslivet som et viktig virkemiddel.

– KrF vil ikke stille seg bak noe krav om mange milliarder i skattelette i en tiltakspakke, slår Høybråten fast.

Han peker imidlertid på at økte avskrivningssatser, særlig på maskiner og på miljøvennlige investeringer, er et målrettet virkemiddel for å motvirke investeringstørke i næringslivet.

Både statsministeren og finansminister Kristin Halvorsen (SV) har ved flere anledninger sagt at det kan bli aktuelt med endringer, men ikke skattelettelser som endrer regjeringens fordelingsprofil. (©NTB)

Personvernpolicy