Vurderer kredittstøtte til fiskekjøperne

KRISETID: Handelen i fiskenæringen og omsetningen av torsk har stanset helt opp. Nå ønsker Norges Fiskarlag å få på plass tiltakspakke som kan redde næringen. FOTO: Scanpix.
KRISETID: Handelen i fiskenæringen og omsetningen av torsk har stanset helt opp. Nå ønsker Norges Fiskarlag å få på plass tiltakspakke som kan redde næringen. FOTO: Scanpix.

<pFinanskrisen ser ut til å ha nådd fiskerinæringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelen i fiskenæringen ser ut til å ha stanset helt opp. Spesielt omsetningen av torsk har blitt sterkt rammet.

– Det er helt uvanlig at omsetningen av torsk stopper opp på denne årstiden, sier generalsekretær Jan Skjervø i Norges Fiskarlag til NTB.

Mandag skal representanter for fiskerinæringen møte fiskeri- og kystminister Helga Pedersen for å drøfte kredittstøtte til fiskekjøperne etter at omsetningen av torsk nærmest er stanset opp.

Direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening sier at omsetningen av torsk til restaurantdelen av markedet så å si er opphørt, mens det ikke er lignende problemer for oppdrettsfisk som laks og ørret.

Usikre tiltakspakker

Skjervø sier at fiskerinæringen står foran en sesong der store mengder pelagisk fisk, som sild, skal på land.

- Det gjelder å være i forkant med kredittgarantier til fiskerinæringen slik at det ikke oppstår omsetningsstans også for sild og makrell, der selgerne til nå har nytt godt av gode priser, påpeker Skjervø.

Ifølge generalsekretæren i Fiskarlaget er man i fiskerinæringen usikker på om fiskeriene er omfattet av de tiltakspakkene som regjeringen har lagt fram for industrien.

Det er her snakk om 100 milliarder kroner som regjeringene har garantert gjennom Eksportfinans og Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) og en økning av ramma for tilskudd gjennom Innovasjon Norge med en milliard kroner.

Må gjelde i OECD

– Vi legger til grunn at også fiskerinæringen er omfattet av tiltakspakkene, men vi ønsker en avklaring av dette spørsmålet. Hvis ikke, må kjøpergarantier også gjøres gjeldende for fiskerinæringen, sier Skjervø.

Ystmark sier GIEK har garantiordninger som gjelder leveranser for mer enn to år og til land utenom OECD-området.

– Men vi må få en garantiordning for leveranser av fisk med mindre varighet enn to år og som også gjelder innad i OECD-landene, sier Ystmark.

Beholde flyten

Ystmark kan ikke si hvor stor behovet for kredittgarantier er innen fiskerinæringen, og hvor stort omfanget av en garantiordning bør være.

– Men næringen og myndighetene må finne en løsning. Det viktigste målet med møtet mandag er hvordan vi kan opprettholde flyten i fiskeomsetningen, sier Ystmark.

– Og de tiltakene vi etterspør, må være slik at de ikke skaper konkurransevridning i næringen, sier direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening til NTB.

(NTB)

Personvernpolicy