- Norges dataforsvar er robust

Denne uken ble den første store nasjonale øvelsen innen datasikkerhet, IKT08, gjennomført. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Denne uken ble den første store nasjonale øvelsen innen datasikkerhet, IKT08, gjennomført. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

<pDen første større nasjonale datasikkerhetsøvelsen i Norge er gjennomført.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er overrasket over hvor robust samfunnet er mot angrep av dette slaget, sier øvingsleder Tore Drtina i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) etter øvelsen IKT08.

Fra mandag klokken 08 til onsdag klokken 15 har 400 deltakere i 40 offentlige og private virksomheter øvd på et massivt dataangrep mot norske interesser.


Les også: Angriper Norge
Les også: Ruster for dataangrep mot Norge


- Det har gått veldig bra. Alle øvingsmål synes å være nådd. Det viktigste gikk på dette med ansvar og rolleforståelse. Samhandlingen mellom deltakerne gikk etter hvert også veldig bra, sier Drtina.

Voldsomme angrep

- Vi fikk belyst en del forhold vedrørende eksisterende planverk, der har mange fått mye å jobbe med. Planverket vi hadde var en slik karakter at vi har funnet en del momenter vi må jobbe videre med.

- Det var for dårlig?
- Nei, men det var en del ting som vi ikke var så godt forberedt på i forhold til eksisterende lovverk og eksisterende planverk, men slik vil det alltid være ved øvelser.

I øvelsen simulerte man voldsomme angrep mot «samfunnskritisk infrastruktur» i Norge (telefoni, flytrafikk, forsvar, energi og den slags).

- Det var scenarier innenfor virus, trojanerangrep, tjenestenektangrep og helt til bortfall av internett. Vi har øvd på de verste scenariene vi ser for oss i en IKT-hverdag, inspirert av hendelser bl.a. Sverige, Estland og andre har hatt, sier Drtina.

- Og vi gikk definitivt ut i det for å øve på noe som kunne være ganske kilent, men det har vært en god tilnærming i alle sektorene.

Første store nasjonale

Tore Drtina i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap. Foto: DSB/Eva Ulland.Tore Drtina i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap. Foto: DSB/Eva Ulland.

IKT08 var den første større nasjonale datasikkerhetsøvelsen i Norge, og ble styrt fra Tønsberg der DSB holder til. Nøyaktig hvem som «stod bak» det fiktive angrepet holdt øvingslederne hemmelig, men det er gjort kjent at det dreide seg om en aktør med store ressurser. Dette kan innebære scenarier som velorganiserte kriminelle eller fremmede makter.

- Noe av det vi bevisst ikke konkluderte på var hvem som «stod bak». Vi så ikke den biten av det som viktig for øvingsmomentene deltakerne skulle ha. Dermed fikk vi et tilleggsmoment med usikkerhet som tilsvarer det vi lever med i det virkelige liv, sier Drtina.

Han er storfornøyd med øvelsen.

- Vi fant ikke noe som var graverende eller noe vi skal skamme oss over. Sektorene selv vet at det finnes småplukk her og der, og det har vi fått fremhevet. Målene om informasjonsutveksling og håndtering av angrepene ble nådd, samt hvilke verktøy som var de rette for jobben.


Personvernpolicy