Du kan få null i lønnstillegg

Illustrasjonsfoto: scanpix
Illustrasjonsfoto: scanpix

<pNeste års lønnsoppgjør kan bli magre saker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det er vel tre måneder til lønnsoppgjøret for 2009 begynner, er debatten i fagbevegelsen allerede i gang. Og nå får NHO drahjelp i fagbevegelsen.


Som den første fagforeningstoppen åpner YS-leder Tore Eugen Kvalheim for null i lønnstillegg neste år, skriver Dagens Næringsliv.


Les også: AS Norge går dukken - du og jeg slipper unna

Skattelette

- Jobb nummer én er nå å sikre arbeidsplassene. Da må vi holde alle muligheter åpne. Noen prognosemakere antyder at ledigheten kan tippe over 100.000 neste år. Fagbevegelsen krever at renten skal ned og at regjeringen skal komme med krisepakker for å hindre at det skjer. Da må vi også være villig til å bruke lønnsoppgjøret for å sikre sysselsettingen, sier Kvalheim til DN.


Kvalbeim sier at de må ha sikkerhet for at ingen går ned i kjøpekraft hvis det skal bli aktuelt å godta et nulloppgjør, og nevner skattelette som et tiltak som kan sikre kjøpekraften.

Spark

YS-lederen kommer samtidig med klare spark til fagforeningskolleger i offentlig sektor, blant annet lederne i Utdanningsforbundet og sykepleierforbundet, som mener neste års lønnsoppgjør i offentlig sektor skal brukes til å ta igjen det tapte i forhold til privat sektor.


- Jeg er enig i at offentlig sektor har et etterslep, men det kan ikke løses i 2009. Det blir helt feil signal å sende ut i den økonomiske situasjonen Norge er i nå. Vi kan ikke si "drit i Norge, leve Toten", sier Kvalheim til avisen.

- Et positivt signal

NHO-sjef Finn Bergesen jr. er glad for uttalelsene fra YS-lederen.


- Jeg vil ikke si annet enn at vi trenger et fornuftig oppgjør. Og et fornuftig oppgjør ut fra den økonomiske situasjonen vi er i, er et lavt oppgjør, sier Bergesen til DN.


Mer om Privatøkonomi finner du på Startsiden

Personvernpolicy