Nordmann bidro til EUs krisepakke

Geir Axelsen (til venstre) har bidratt med krise-råd til José Manuel Barrosos krisepakke for EU. Foto: Scanpix
Geir Axelsen (til venstre) har bidratt med krise-råd til José Manuel Barrosos krisepakke for EU. Foto: Scanpix

<pKrisepakka EU-kommisjonen presenterte, har store innslag av ideer fra en sosialdemokratisk utredning som Geir Axelsen (Ap) har vært med på.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag kunngjorde EU-kommisjonen en krisepakke på 1.800 milliarder kroner

som fikk stor oppmerksomhet.

Det som er mindre kjent, er at den norske statssekretæren Geir Axelsen i finansdepartementet har bidratt med biter i det puslespillet som endte i pakka.

I det stille har Axelsen nemlig deltatt i en tenkegruppe som den danske sosialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen nedsatte for ett år siden.

Globalt nettverk

På forsommeren kom gruppa med en anbefaling om bedre regulering av de internasjonale finansmarkedene.

- Europeiske sosialdemokrater, fagbevegelse og demokrater fra USA og det demokratiske partiet i Japan var med på dette arbeidet. Og Nyrup Rasmussen har foreløpig lyktes ved at EU-parlamentet vedtok «Rasmussen-rapporten» før sommeren, sier Axelsen til ABC Nyheter.

- Det var et kompromiss der den viktigste delen av nettverkets innstilling var med. Vi fortsetter å arbeide. Krisen i verdensøkonomien har blitt langt mer dramatisk enn vi hadde forestilt oss for ett år siden. Hovedfokuset nå er å bidra til ideer og mer løsninger, sier Axelsen.

- Kjøpte sosialdemokratiske ideer

Det ferske krisepakka fra EU var det den høyreorienterte kommisjonspresidenten José Manuel Barroso som la fram.

Men etter at den ble presentert, sa Poul Nyrup Rasmussen, som også leder den sosialdemokratiske partigrupperinga i EU, PES, at Barroso hadde lyttet til sosialdemokratenes syn og gått i riktig retning.

- Planen speiler forslagene som ble fremmet av PES-lederne så tidlig som 2005, og også det vi kom med for noen måneder siden, sier Nyrup Rasmussen.

Nytt startpunkt i Madrid

Nå er både Nyrup Rasmussen og Axelsen på vei til en årlig kongress i PES, som finner sted i Madrid mandag.

- Dette vil være et godt startpunkt for det videre arbeidet, mener Axelsen.

I Madrid vil PES også vedta et felles manifest som skal danne grunnlaget for de sosialdemokratiske EU-partiene i valget av nytt EU-parlament neste sommer.

Det norske Arbeiderparti er eneste ikke-EU-parti som har fullt medlemskap i PES. Ap-statssekretær Espen Barth Eide sitter i ledelsen for PES.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus