Finanskrisen min mest krevende utfordring

Den ventede økningen i arbeidsledighet som bekymrer Stoltenberg. Foto: Scanpix
Den ventede økningen i arbeidsledighet som bekymrer Stoltenberg. Foto: Scanpix

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) tilbakeviser at krisepakkene fra regjeringen kommer for sent. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg sier finanskrisen er det mest krevende han har stått overfor som statsminister. Det er særlig den ventede økningen i arbeidsledighet som bekymrer ham.

–– Krisen er verdensomspennende. Den er mye større enn tidligere kriser. Vi har opplevd bobler før, IT-boblen, Asia-krisen og oljekriser, men det særegne med denne er omfanget og antall land som berøres. Kina og India er en del av verdensøkonomien, og det gjør at denne krisen får andre dimensjoner enn tidligere kriser, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Regjeringen har fått kritikk for å vente til over nyttår med å øke rammene i budsjettet. Stoltenberg tror ikke det ville ha hjulpet situasjonen å pøse penger ut allerede nå.

– Mer penger nå hadde ikke nødvendigvis betydd mer aktivitet i januar. Tiltakene våre skal virke gjennom hele 2009. Vi har lagt opp til en formidabel økning i budsjettene til oppussing, til veiprosjekter, til skolebygg og bassenger. Den kommer 1. januar. Utfordringen blir å få brukt pengene raskt nok gjennom året, sier han.

Stoltenberg mener likevel at Norge er bedre rustet enn de fleste andre land til å takle den verdensomspennende krisen. Det skyldes at vi har lav arbeidsløshet, store økonomiske reserver og en styringsmodell hvor fagbevegelsen er sentral. (©NTB)


Les mer om finanskrisen på Startsiden.

Personvernpolicy