Utelukker ikke momskutt

Det tiltaket som virker raskest og sterkest er renten, mener Jens Stoltenberg. Foto: scanpix
Det tiltaket som virker raskest og sterkest er renten, mener Jens Stoltenberg. Foto: scanpix

<pStatsminister Jens Stoltenberg er langt fra så kategorisk i mot å gi lettelser til deg og meg som tidligere. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dagens pressekonferanse i forbindelse med offentliggjøringen av tiltakspakken for å redde eksportkreditter fikk statsminister Jens Stoltenberg en rekke spørsmål om hvordan han skulle sørge for at det private konsumet i Norge ikke stopper opp.

Som tidligere viser Stoltenberg til at rentekutt vil bidra til å gi husholdningene mer å rutte med etter at rentene er betalt.

- Det tiltaket som virker raskest og sterkest er renten. Det vi setter inn først er å få rentene ned. Det er viktig at både rentene i Norges Bank er satt og at pengemarkedsrenten er på vei ned, sier Stoltenberg som viser til at banksystemet ikke har fungert.

- Det er fortsatt ikke fullstendig friskmeldt. Men vi er opptatt av å få pengene til å flyte. Lavere pris på penger gir lavere renter, utdyper statsminister.

Skyr kutt til de rikeste

Stoltenberg har tidligere gitt inntrykk av at det er uaktuelt å kutte i skatter og avgifter for å holde hjulene i AS Norge i gang. Han har fremholdt at det er usosiale virkemidler som først og fremst vil være bra for de som allerede har det romslig.

I mellomtiden har Stobritannia senket sin merverdiavgift fra 17,5 prosent til 15 prosent for en tidsbegrenset periode. Dette for å stimulere til fortsatt forbruk. Faren med å satse ensidig på rentekutt er at folk i stedet for å sette pengene i arbeid, setter dem i banken.

- Kommer regjeringen til å senke merverdiavgiften i Norge for å motvirke virkningene av eventuell økt sparing?

- Jeg mener at man ikke skal utelukke noe virkemidler, det eneste vi utelukker er det jeg har kalt usosiale virkemidler. Vi må holde et åpent sinn om hvilke virkemidler som virker best, svarer Stoltenberg.

Kan komme raskt

Han trekker frem at regjeringen har lagt opp til tiltak i budsjettet som skal hjelpe på den økonomiske situasjonen, spesielt for bygg- og anleggsbransjen og for industrien.

- Men også ting på skattesiden som har en rettferdig, sosial profil vil jeg ikke utelukke. Det skal vi vurdere og så skal vi raskt sette dem ut i livet, sier statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus