EU med tiltakspakke på 1.800 milliarder

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso prøver å få fart på EU-økonomien. Foto: scanpix
EU-kommisjonens president José Manuel Barroso prøver å få fart på EU-økonomien. Foto: scanpix

<pEU-kommisjonen vil bruke rundt 1.800 milliarder kroner for å få fart på økonomien i Unionen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vår plan vil øke etterspørselen og skape millioner av jobber i framtiden, sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso da han presenterte planen for pressen i Brussel onsdag ettermiddag.

Tiltakspakken på 200 milliarder euro som ble lagt fram onsdag, tilsvarer rundt 1,5 prosent av samlet Brutto nasjonalprodukt (BNP) for de 27 medlemslandene.

Barroso sier den er å regne som en verktøykasse som medlemslandene kan benytte seg av.

Bruker av budsjett

Rundt 170 milliarder euro skal komme fra medlemslandenes budsjetter, mens resten vil bli tatt fra EUs egne midler og Den europeiske investeringsbanken.

Pakken som er rundt 600 milliarder kroner større enn det som var ventet på forhånd, vil bli lagt fram i desember for EUs toppmøte, som uansett har det avgjørende ordet i saken.

– Jeg oppfordrer EU-institusjonene og medlemslandene om å godkjenne denne planen. Det er vi våre innbyggere skyldig, sa Barroso, som nå skal diskuterer planen med de enkelte medlemslandene.

Blant detaljene i planen er en støttepakke på rundt 45 milliarder kroner til den europeiske bilindustrien.

Åpner for ulikheter

Barroso understreket at planen tar høyde for de enkelte medlemslandenes forskjellige tilnærming til krisen, men at en koordinert overbygging er helt avgjørende.

– Det ville være feil med en «en størrelse passer alle»-tilnærming, sier Barroso, og peker på at prognoser viser at enkelte EU-land faktisk vil oppleve vekst, til tross for resesjonsvarsler i land som Frankrike, Italia, Spania og Tyskland.

Kommisjonen tar derfor for eksempel ikke til orde for et generelt kutt i momsen i alle EU-land, men tillater at det kan skje i en kort periode i de landene som ser det som nødvendig.

– Vi har verken mulighet eller ønske om at alle landene skal føre eksakt den samme økonomiske politikken, sa Barroso. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus