Kristin Halvorsen varsler ny pakke

Finansminister Kristin Halvorsen (SV). Foto: Scanpix
Finansminister Kristin Halvorsen (SV). Foto: Scanpix

<pFinansminister Kristin Halvorsen (SV) varsler en ny finanspolitisk tiltakspakke tidlig neste år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Kristin Halvorsen har i dag sendt brev til finanskomiteens leder Reidar Sandal hvor hun varsler en finanspolitisk tiltakspakke tidlig neste år, i januar-februar.

Les brevet fra finansministeren her.

- Hensikten med den finanspolitiske pakken er å dempe utslagene i Norge av den internasjonale finanskrisen. Tiltakene vil rettes inn mot å bekjempe arbeidsløshet, sier finansminister Kristin Halvorsen. Budsjettiltakene skal understøtte pengepolitikken, for at også lavere rente kan fortsette å stimulere økonomien, ifølge en pressemelding.

Satser på rask virkning

Bygg- og anleggsnæringen har etterlyst en redningspakke, og nå legger den rødgrønne regjeringen opp til økt offentlig satsing.

- Vi legger vekt på tiltak som kan komme raskt igang, sier finansminister Kristin Halvorsen i Stortingets vandrehall.

Les også:

Tiltakspakken har som mål å begrense arbeidsledigheten, men de konkrete tiltakene er ikke klare ennå.

Mest naturlig er det at regjeringen satser på økt utbygging og vedlikehold av infrastruktur som vei, jernbane, skoler eller andre offentlige bygg. I tillegg kan det komme mer penger til kommunene.

- Skatteforslag ikke mest nærliggende

Regjeringen har allerede kommet med krisepakker til bankene og Eksportfinans.

Den siste tiden har det fra flere hold kommet krav om skattelettelser. Men Kristin Halvorsen kommer ikke de ønskene i møte.

- Jeg ser ikke skatteforslag som det mest nærliggende. Det viktigste er å gjøre ting som raskt kan få effekt for arbeidsmarkedet, sier Halvorsen, og legger til at det er mange muligheter til å fremskynde prosjekter innen en rekke ulike områder.

Regjeringen vil heller ikke kutte i arbeidsgiveravgiften i forbindelse med den varslede pakken.

- Forverret seg betydelig

- Situasjonen i internasjonale finansmarkeder har forverret seg betydelig den siste tiden, og både internasjonalt og her hjemme er det gjennomført en rekke tiltak for å få markedene til å fungere mer normalt igjen, skriver finansministeren i brevet til finanskomitéen.

Les også:

Personvernpolicy