Desperate sjefer presser ansatte

Tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad. Foto: Scanpix
Tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad. Foto: Scanpix

<pStår jobben i fare, følger flere sjefens instruks om å «pynte brura». - Folk kan bli desperate i dårlige tider, sier tidligere Økokrim-topp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I krisetider opplever flere ansatte et større press for å drive regnskapsfiksing i form av oppblåste verdier, inntektsføring av salg som ikke er endelig avtalt, uriktige fakturaer og skjulte bonusavtaler, sier advokat og tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad til DN.no.

Han så det under finanskrisene på slutten av 1980-tallet og 1990-tallet. Og nå skjer det igjen.

- Ikke så lett å si nei

- Jeg ser mange likhetstrekk. Står arbeidsplassen i fare for å ryke, strekker man seg lenger for å gjøre de riktige tingene. I vanskelige tider er det ikke så lett å si nei til overordnedes instruks om å underrapportere en negativ økonomisk utvikling, sier Grimstad, som har bakgrunn som en av Norges mest erfarne etterforskere av økonomisk kriminalitet.

Hvor langt er man villig til å gå for å beholde jobben? Diskutér saken nedenfor.

- Sikrer egen posisjon
Som advokat hos Advokatfirmaet G-Partner har han de siste månedene vært i kontakt med flere varslere som forteller likelydende historier fra forskjellige bransjer:

Ansatte blir beordret til å gjøre ting de ser på som ulovlig, uetisk eller sterkt klanderverdig.

En ny undersøkelse fra USA viser de samme tendensene.

- Vi kommer til å se mer regnskapsmanipulasjon i tiden som kommer. Folk kan bli desperate i dårlige tider. Blir man bedt om å fikse på regnskap i gode tider, er det enklere å si nei, hoppe av og så begynne i en ny jobb. Men i disse tider vokser ikke jobber på trær. Da sikrer man heller sin egen posisjon, sier Erling Grimstad.

Les mer om krise og arbeidsliv her:


Angst og uro før øksen faller
Slik kommer du gjennom krisen
Slik opptrer gode styreledere i krise
Disse rammes hardest av krisen


«Pynter brura»

Han tror ikke at ledere er så kyniske at de bevisst spekulerer i det.

- Men motivet er større i krisetider for å pynte på regnskapstallene og bygge inn en buffer for ikke å synliggjøre at bedriften sliter. Ved å «pynte brura» kan man holde det gående ganske lenge uten at eiere og kontrollmyndigheter skjønner hva som foregår, legger han til.

Grimstad opplever også at risiko for kraftig nedbemanning medfører at lojaliteten til selskapet svikter, og at flere tenker mer på sin egen skjebne.

- Det er viktig å skape en kultur med lojalitet som er knyttet til virksomheten og ikke til nærmeste overordnede. I motsetning til tidligere kriser har vi nå en lovbestemmelse om varsling. Denne gjør det lettere for ansatte å si ifra hvis man opplever kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Eiere og kontrollmyndigheter må også være årvåkne og reagere før det er for sent, sier Erling Grimstad.

Les også: