Frp vil ha færre oljepenger på børs

Siv Jensen (FrP) vil ha ny debatt om plassering av statens oljeformue. Foto: Scanpix
Siv Jensen (FrP) vil ha ny debatt om plassering av statens oljeformue. Foto: Scanpix

<pFremskrittspartiet vil at mindre av pengene fra Oljefondet skal plasseres i aksjer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet
Statens pensjonsfond – Utland, også kjent som Oljefondet, er en videreføring av Statens petroleumsfond.
* Fondet får inntekter fra tre kilder: Avkastningen av fondets formue, inntekter fra olje- og gassvirksomheten og finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten.
* Oljefondet er et av verdens største fond med investeringer på rundt 2.000 milliarder kroner.
* Fondet har som mål å investere i rundt 7.000 selskaper globalt.
* Finansdepartementet har ansvaret for Oljefondet, men forvaltningen er delegert til Norges Bank.
* Norges Bank skal oppnå høyest mulig avkastning på fondets midler innenfor et moderat risikonivå, men må samtidig ta hensyn til fondets etiske retningslinjer.
* De etiske retningslinjene er under evaluering. Konklusjonen og eventuelle forslag til endringer legges fram 2009. (©NTB)

Statens pensjonsfond – Utland, mer kjent som Oljefondet, presenterte tirsdag et historisk dårlig tredje kvartalsresultat, med et tap på 173 milliarder kroner. Fremskrittspartiet mener at det aktualiserer en ny debatt om plassering av statens oljeformue.

Les også:

Tidenes verste fra Oljefondet

– Rekordtapet på 173 milliarder kroner forsterker argumentet for å plassere en større andel i varige verdier i form av infrastruktur, sier partiformann Siv Jensen.

Hun viser til at til tross for rekordhøye overføringer fra staten, har Oljefondet tapt mer enn 340 milliarder kroner de siste tolv månedene, og Jensen frykter at tapene vil bli mye større.

– Siden september og fram til i dag har den globale aksjekursindeksen FTSE falt med om lag 30 prosent. Mye tyder derfor på at tapet i fjerde kvartal vil være langt større, sier Frp-formannen.

Hun medgir at Oljefondet alltid vil måtte investere i aksjer, slik at det er umulig å gardere seg mot kursfall. Spørsmålet er hvor stor del av fondet som skal investeres på børsene, forklarer Jensen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus