Klimaavtale i fare

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument>  <w:View>Normal</w:View>  <w:Zoom>0</w:Zoom>  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>  <w:PunctuationKerning/>  <w:ValidateAgainstSchemas/>  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>  <w:Compatibility>  <w:BreakWrappedTables/>  <w:SnapToGridInCell/>  <w:WrapTextWithPunct/>  <w:UseAsianBreakRules/>  <w:DontGrowAutofit/>  </w:Compatibility>  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml>&#60;![endif]--> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:11.0pt; 	font-family:Arial; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:612.0pt 792.0pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--> <p class="MsoNormal">Valget av Barack Obama som amerikansk president, har skapt håp om at en internasjonal klimaavtale er nærmere, men finanskrisen gjør at det blir vanskeligere å bli enige. (Foto: Scanpix)</p>
Valget av Barack Obama som amerikansk president, har skapt håp om at en internasjonal klimaavtale er nærmere, men finanskrisen gjør at det blir vanskeligere å bli enige. (Foto: Scanpix)

<pFinanskrisen kan sette en stopper for en global klimaavtale innen 2009.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget av Barack Obama som amerikansk president har skapt håp om at en internasjonal klimaavtale er nærmere. Obama har en miljøpolitikk som ligger mye nærmere viktige allierte enn det president Bush har ført.

- Jeg sitter igjen med et inntrykk av at det kommer til å bli en markant kursendring i amerikansk klimapolitikk under Obama-administrasjonen. Obama selv har lovet at så snart han kommer inn i Det hvite hus, vil han sette en ny kurs og jobbe med kongressen for å få til denne endringen, sier forsker Guri Bang ved Cicero Senter for klimaforskning til ABC Nyheter.

- Jeg snakket med rådgivere i kongressen, og de sier at de tror det kommer en markant endring, og at et flertall i kongressen ønsker en nasjonal klimapolitikk, men problemet er å finne et kompromiss som flertallet kan godta. Her er det mange interessegrupper som må forenes, fortsetter hun.

Forsker Guri Bang mener at Barack Obama får store utfordringer på hjemmebane i forhold til en internasjonal klimaavtale.Forsker Guri Bang mener at Barack Obama får store utfordringer på hjemmebane i forhold til en internasjonal klimaavtale.

Bang var en av flere foredragsholdere under seminaret «Klimaforhandlinger i finanskrisen» som ble arrangert av Cicero tirsdag. Med foredraget «Obamas klima- og energipolitiske utfordringer» satte hun søkelyset på hvilke utfordringer som venter den nyvalgte amerikanske presidenten.

- Rammer den vanlige amerikaner

Det er store forventninger internasjonalt om en ny kurs fra den nye administrasjonen, men de mørke skyene innen den internasjonale økonomien gjør det ikke lettere å bli enige om en internasjonal klimaavtale.

- Finanskrisen rammer de vanlige amerikanerne, som mister husene sine og jobbene sine. Å pålegge ekstra skatt eller å øke gjelden enda mer vil gjøre tiltakene som Obama ønsker å gjennomføre, upopulær blant amerikanerne, hevder Bang.

- Finanskrisen gjør det vanskelig for ham, men han har prøvd å presentere dette som en mulighet for at USA kan vri samfunnet i en mer grønn retning og skape grønne arbeidsplasser innen for eksempel vindkraft og solenergi. Det betyr at han kan snu økonomien i en positiv retning samtidig som han satser på en grønn teknologiutvikling, fortsetter hun.

Olje og kull er et problem

Obama har sagt at han ønsker å investere 150 milliarder dollar for å skape nye arbeidsplasser. Han ønsker også at 25 prosent av e-forsyningen skal komme fra fornybare energikilder innen 2025. Akkurat det kan bli et problem, for USA produserer 50 prosent av sin elektrisitet fra kull.

- De har de største kullreservene i verden, og kull vil være en sentral energibærer for USA også i fremtiden. Oljeindustrien står også sterkt. Selv om den nasjonale produksjonen er synkende, er oljeproduksjonen viktig i mange delstater, særlig rundt gulfkysten og i Alaska, sier Bang.

- Det er mange av demokratene som representerer kull- og oljestater, som gjør at det vil være vanskelig for dem å stemme for en politikk som legger økonomiske kostnader på sin egen delstat. Samtidig er det mange republikanere som kommer fra delstater som kommer til å bli hardt rammet av klimaendringene, og som ønsker en sterkere klimapolitikk.

- Det er ikke så enkelt som at alle demokrater ønsker klimapolitikk mens alle republikanere ikke ønsker det. I gjennomsnitt er det flere demokrater som ønsker det enn republikanere. Men demokratene er også delt, hever miljøforskeren.

Tollbarriere

For å få gjennomslag for sine tiltak må Obama trolig innføre kostnadsreduserende tiltak for USAs kull- og oljestater. I tillegg er det sannsynlig at det innføres en handelsbarriere som skal utjevne konkurranseforskjeller.

- Det USA ønsker er at hvis de ikke får Kina med i en internasjonal avtale, så ønsker de å sikre seg mot at det blir konkurransevridning i negativ forstand for amerikansk industri. Derfor ønsker de å innføre en slags klimaskatt på grensen, slik at varer som er produsert i Kina må betale en CO2-avgift for å kunne selges på det amerikanske markedet. Det er for å utjevne forskjellen i forhold til land som ikke har klimatiltak. Dette vil bli en sentral del av den nye amerikanske loven som antakeligvis kommer i løpet av ett par år.

- EU har også luftet tanken om at en bør vurdere en slags klimaskatt på grensen til land som ikke har tiltak. Det er nettopp for å unngå at industrien i egne land taper i det lange løp.

Et av de største hindrene for et gjennombrudd i klimaforhandlingene, er at Kina og USA avventer hverandre før de kommer med løfter. USA har ikke undertegnet Kyoto-protokollen fra 1997.

På Bali i 2007 ble det internasjonal enighet om at det skal forhandles om større utslippsreduksjoner fram mot klimatoppmøtet i København 2009.

1. til 12. desember arrangeres et klimatoppmøte i Poznan i Polen. Det er det siste store klimatoppmøtet før det avgjørende møtet i København neste år.

Personvernpolicy