Tidenes verste fra Oljefondet

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: Arial; font-size: 12px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"></span>Yngve Slyngstad og <span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: Arial; font-size: 12px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Statens pensjonsfond - Utland, populært kalt Oljefondet sliter på verdens børser. Foto: Scanpix<br></span>
Yngve Slyngstad og Statens pensjonsfond - Utland, populært kalt Oljefondet sliter på verdens børser. Foto: Scanpix

<pFinanskrisen herjer vilt med verdiene i Oljefondet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet satte flere rekorder i tredje kvartal. De fleste av dem hadde nok leder Yngve Slyngstad klart seg godt uten.

Kort fortalt: Statens pensjonsfond - Utland, populært kalt Oljefondet, fikk tilført mer penger enn noen gang tidligere, tapte mer penger enn noen gang tidligere og gjorde det dårligere i forhold til referanseporteføljen enn noen gang tidligere.

Tapte 173 milliarder

I tredje kvartal 2008 var det rekordstor tilførsel til fondet på 128 milliarder kroner. Avkastningen var på minus 173 milliarder kroner, mens svakere kronekurs økte verdien på fondet med 173 milliarder kroner.

Dermed økte fondets verdi med 128 milliarder kroner til 2120 milliarder kroner i løpet av kvartalet.

Kursnedgangen i aksjemarkedet i tredje kvartal var hovedårsaken til at avkastning målt i internasjonal valutakurv ble - 7,7 prosent. Dette var det laveste kvartalsresultatet i historien til oljefondet.

Usedvanlig krevende

I kvartalet oppnådde Norges Bank Investement Management (NBIM), som forvalter fondet på oppdrag fra finansdepartementet, en avkastning som var 1,84 prosentpoeng lavere enn avkastningen på referanseporteføljen som finansdepartementet har.

Også dette er det svakeste i fondets historie.

- Tredje kvartal 2008 var et usedvanlig krevende kvartal for forvaltningen av Statens pensjonsfond - Utland. Usikkerheten i finansmarkedene tiltok dramatisk og fondets avkastning har vært preget av dette, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad i NBIM.

Finansdepartementet har besluttet å øke aksjeandelen fra 40 til 60 prosent. Ved utgangen av tredje kvartal var prosentandelen for aksjer kommet opp i 53 prosent

- NBIM er i en unik posisjon i dagens marked, og i 2008 gjennomfører vi historisk store kjøp i aksjemarkedet. Det er mulig for oss å ha en lang horisont på våre investeringer, sier Slyngstad.

I andre kvartal forsvant 45 milliarder fra fondet, og ved utgangen av juni ifjor var verdien av oljefondet 1.939,5 milliarder kroner.

Les også: Krisekvartal for oljefondet

Viker ikke en tomme

På tross av de svake resultatene er finansminister Kristin Halvorsen klar på at oljefondet kommer til å holde fast ved sin investeringsstrategi.

- Resultatene for Statens pensjonsfond-Utland som ble lagt fram i dag viser at resultatet både for tredje kvartal og for året som helhet er sterkt preget av den internasjonale finanskrisen, sier Halvorsen i en kommentar.

- Statens Pensjonsfond – Utland sin robuste og langsiktige strategi gjør at jeg er trygg på at fondets investeringer over tid vil gi god avkastning til en risiko som er godt innenfor det vi kan tåle, legger hun til.


Mer om Samfunnsøkonomi finner du på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus