Børsen i 200

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.

<pOslo Børs endte på over 200 poeng.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs fortsetter rett opp mandag ettermiddag, etter at oljeprisen henter seg kraftig inn igjen og stiger til over 50 dollar fatet.

Et fat nordsjøolje stiger 1,62 dollar til 50,81 dollar fatet, etter at redningen av amerikanske Citigroup sender råvareprisene opp igjen.

Les også: Citigroup reddet fra katastrofe

- Oljen følger aksjeoppgangen, og også oppgangen i euro-dollar. Da vi brøt gjennom 50 dollar, et kritisk punkt, var det ikke mye nedside igjen, sier oljetrader Gerrit Zambo i BayernLB til Bloomberg News.

Oljeprisen sender også StatoilHydro kraftig opp, og aksjen stiger 4,10 prosent til 109,30 kroner.

Tung oppgang

Det er tungvekterne som er i fokus på Oslo Børs mandag. Rec-aksjen falt 30 prosent forrige uke, mens den mandag stiger over 14 prosent.

Analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets viser til positive uttalelser fra USAs kommende president Barack Obama som kan være med på å påvirke aksjekursen.

- Det har kommet positive uttalelser fra Barack Obama i helgen. Det var også en sak i Dagens Næringsliv i dag om at det fortsatt er mulig å finansiere solparker, sier han.

Lørdag sa Obama at miljø kommer å være en hjørnestein i hans økonomiske stimulanseplan. Han viste blant annet til en plan for å skape 2,5 millioner jobber som inkluderer bygging av vindparker og solpaneler, brenseleffektive biler og alternative energiteknologier som vil gjøre amerikanerne mindre avhengig av å importere olje.

- Løsningen av Citigroups situasjon er også positiv. Finansieringsbildet er generelt veldig viktig for solarmarkedet, sier Evensen.

Formidabel Seadrill-rekyl

Seadrill legger frem tall for tredjekvartal etter børsslutt i dag. Forrige uke falt aksjen 32 prosent.

Analytikere TDN Finans snakket med ser ikke noe spesiell grunn at aksjen skal være så sterk i dag. Aksjen er opp 21 prosent.

- Jeg tror mer det markedssentimentet enn at folk venter kjempebra tall fra selskapet seinere i dag. Det kommer å bli fokus på det operasjonelle og på markedsutsiktene, sier en analytiker til TDN Finans.

Seadrill stiger 20,67 prosent til 50,20 kroner, omsatt for 161 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 10,67 prosent til 208,31 poeng.

Personvernpolicy