Nettsvindlere stjeler for 35 milliarder

Salg av blant annet kredittkortnumre over internett er god butikk. En fersk rapport viser at svindlerne til sammen tjener 35 milliarder kroner i året. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Salg av blant annet kredittkortnumre over internett er god butikk. En fersk rapport viser at svindlerne til sammen tjener 35 milliarder kroner i året. Illustrasjonsfoto: SCANPIX

<pSalg av blant annet kredittkortnumre over internett er god butikk. En fersk rapport viser at svindlerne til sammen tjener 35 milliarder kroner i året.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er programvareselskapet Symantec som står bak rapporten som er basert på ett års overvåking av kriminell virksomhet på internett, skriver BBC på sine nettsider.

Ifølge rapporten er stjålne kredittkortnumre mest populært og utgjør 31 prosent av de ulovlige varene som blir lagt ut for salg på internett.

Bankopplysninger utgjør 20 prosent av salgstilbudet.

Salg på lukkede forum

Den lyssky handelen foregår på nettforum der kriminelle møtes for å handle med alt fra kredittkortnumre til såkalte bankkort-skimmere. Disse forumene er lukket og man trenger invitasjon for medlemmer for å få tilgang.

Symantec mener kredittkorthandelen alene gir inntekter på minst 35 milliarder kroner. Selskapet kom fram til summen ved å gange gjennomsnittsbeløpet man tjener på kortsvindel – 2.500 kroner – med de mange millioner kortnumre Symantec har registrert lagt ut for salg.

Symantec legger til at mange av kortene kan være ugyldige og bankkontoene ut av bruk, men understreker at rapporten likevel gir et bilde av omfanget av denne handelen.

Russland og Øst-Europa

Kredittkortnumre er populære fordi de er lette å få tak i og enkle å bruke i svindeløyemed. At kredittkort benyttes i stadig flere transaksjoner på internett spiller også inn.

Symantec slår fast i rapporten at resultatene av den grundige undersøkelsen viser hvor omfattende og alvorlig den organiserte internettkriminaliteten er blitt.

Russiske og østeuropeiske gjenger er de best organiserte, konkluderer Symantec med i rapporten.

Disse gjengene har kapasitet til blant annet å produsere kredittkort i stor skala. I USA operer de nettkriminelle mer på egen hånd. (©NTB)

Personvernpolicy