Fremtidstroen er på et lavmål

<pOptimismen i næringslivet er blåst bort. Over halvparten av bedriftene tror på en forverring av situasjonen i året som kommer, viser en undersøkelse fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2002 har NHO spurt et representativt utvalg av sine medlemsbedrifter om hvordan de vurderer markedsutsiktene et år fram i tid. De siste årene har optimistene vært i klart flertall. Mer enn 90 prosent har svart at de regnet med at situasjonen ville bedre seg eller være uforandret. Det bildet er nå snudd.

Optimismen er erstattet med kraftig pessimisme. 54 prosent av bedriftene tror nå at markedssituasjonen vil forverre seg.

2.500 private bedrifter over hele landet er med i undersøkelsen.

– Dette er utrolig sterke og klare tall, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO til Dagens Næringsliv.

Han roser regjeringen for krisepakken for bankene som ble presentert i oktober og for eksportkredittene som ble presentert søndag. Men det er ikke nok, mener Bergesen, som krever at regjeringen inngår kriseforlik med opposisjonen. NHO vil blant annet at regjeringen skal avlyse de varslede endringene i formuesskatten og arveavgiften.

I tillegg foreslår de å senke den alminnelige skattesatsen for bedrifter og personer fra 28 til 26 prosent, økte avskrivningssatser og fremskynding oppussing og nybygg av allerede planlagte offentlige bygg. (©NTB)

Personvernpolicy