Hyttesalget går tregt

På grunn av finanskrisen er det vanskelig å omsette hytter. Mange flotte fjellhytter med god beliggenhet gå nå til under takst. (Foto: Scanpix)
På grunn av finanskrisen er det vanskelig å omsette hytter. Mange flotte fjellhytter med god beliggenhet gå nå til under takst. (Foto: Scanpix)

<pFinanskrisen har slått inn over det norske hyttemarkedet så det suser. Hytteprisene vil falle mer enn boligprisene, tror ekspert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Jofrid Egeland): Drømmer du om lange skiturer og peiskos på fjellet, kan tiden være inne for å oppfylle hyttedrømmen, dersom du har penger til overs. For hyttesalget går tregt for tiden, prisene har falt, og muligheten for å gjøre et godt kjøp kan absolutt være til stede.

Mange flotte fjellhytter med god beliggenhet gå nå til under takst, opplyser eiendomsmeglere som NTB har vært i kontakt med.

Så signalene

– Signalene på de kommende problemene i fritidsboligmarkedet så vi allerede i påsken 2007. Da begynte en del entreprenører å legge ut hytter på påskesalg, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til NTB.

Han tror fritidsboligmarkedet vil falle mer enn boligmarkedet i kjølvannet av finanskrisen.

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at omsetningen av fritidseiendommer gikk ned 15 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg faller prisene. Gjennomsnittshytta kostet 1.389.000 kroner i tredje kvartal, mot 1.396.000 kroner i andre kvartal.

Ikke halv pris

– Det har vært en klart dårligere høst enn tidligere år, sier eiendomsrådgiver Gjermund Rosendal hos Eindomsmegler1 i Hemsedal til NTB.

Han selger fortsatt hytter, men det sitter langt inne for folk å bestemme seg. Det er slutt på de voldsomme budrundene hvor prisene endte langt over takst, opplyser Rosendal.

– Mange legger inn bud under prisantydning, og ender også opp med å få hyttene til en gunstig pris. Samtidig opplever vi også at det dukker opp en og annen raring som tror han kan kjøpe hytte til halv pris, men så ille er det ikke, ler eiendomsrådgiveren.

Blåst opp

Daglig leder Are Berg i Terra Eiendomsmegling i Valdres tror Valdres vil gå klar av de verste konjunktursvingningene. Han mener det har sammenheng med at hytteprisene i området ikke har vært blåst så mye opp som i en del andre fjellområder. Dermed er fallhøyden heller ikke så stor, til tross for nedgangstider, hevder Berg, som selger hytter på Beitostølen, Vaset, Filefjell og på Aurdalsåsen.

– Det er klart at vi også merker at folk har mindre penger mellom hendene. Hytter opp til 1,8 til 2 millioner kroner selges omtrent som før. Det er de dyrere hyttene det tar lengre tid å selge nå, sier Berg til NTB.

Eiendomsrådgiver Pål Thomas Trøseid i Terra Eiendomsmegling på Lillehammer merker særlig at salget går tregt i store fjellandsbyene, som på Kvitfjell og Hafjell. Her er tilbudet betraktelig større enn etterspørselen. Borettslagsleiligheter med utleieplikt er ikke særlig populære. Disse leilighetene er dyre, blant annet på grunn av den høye fellesgjelden som mange er blitt skeptiske til.

Utenfor allfarvei

I år, som i fjor, er trenden at hytter som ligger litt for seg selv godt oppe på fjellet er ettertraktet vare. I høst ble det solgt en slik hytte i Hemsedal til 4,2 millioner kroner, mens prisantydningen var på 2,5 millioner kroner, opplyser Rosendal hos Eiendomsmegler 1 i Hemsedal.

– Her er det gjerne snakk om kjøpere som har ønsket seg hytte i akkurat dette området i årevis, og som er villige til å bla opp når det først kommer en hytte for salg, sier Rosendal.

Trøseid i Terra Eiendomsmegling på Lillehammer opplever det samme. Han har fått en rekke henvendelser på et hyttetun som ligger i et område med spredt hyttebebyggelse på Flogvin, rundt 2 mil øst for Fåvang i Gudbrandsdalen.

– Det er gjerne en litt annen målgruppe som ønsker denne type hytter som det ikke er så mange av, sier Trøseid til NTB.

Personvernpolicy