Her er aksjekuppene

Håvard Nesheim, analysesjef hos Handelsbanken Capital Markets. Illustrasjon
Håvard Nesheim, analysesjef hos Handelsbanken Capital Markets. Illustrasjon
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI en beksvart aksjeverden er det fortsatt mulig å gjøre noen kupp. Se hvilke aksjer analysesjefene anbefaler. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Børs stuper bratt. Men fortsatt finner analysesjefene i meglerhusene små gullbiter blant all grusen.

Håvard Nesheim, analysesjef hos Handelsbanken Capital Markets medgir at det er en vanskelig tid å analysere.

- Det er i hovedsak makrobildet som styrer. Det gjør det veldig vanskelig å plukke enkeltaksjer, sier Nesheim.

I tillegg trekker han frem at utviklingen på Oslo Børs er veldig avhengig av oljeprisen.

Les også: - Det er frykten som rår

Tegnene var der

Handelsbankens analysesjef mener det som er mest overraskende med det enorme stemningsskiftet i økonomien, er hvor raskt det har rammet selskapene.

- Det er bekymringsfylt det som skjer, sier Nesheim, som likevel mener det var mange faktorer som pekte mot at boblen ville sprekke.


- Kredittveksten, spareraten, underskuddet på handelsbalansen og kredittkortveksten. Når folk bruker kredittkort på å kjøpe aksjer har det tatt av, sier Nesheim, som selv betegner seg som en skeptiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - De lever i en drømmeverden

Tror på Orkla

Likevel klarer han å trekke frem tre aksjer han har tro på. Første selskap opp av godtposen er Orkla, som har falt mer enn 60 prosent så langt i år.

- Orkla er absolutt lavt vurdert, sier Nesheim, som synes det er veldig positivt at de to divisjonene Foods og Brands har klart å ta igjen mye av kostnadsøkningene på prisene.

- De er på allerten og har bra cashflow på den siden, mener Nesheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Nesheim kaller investeringen i Renewable Energy Corporation og eierskapet av Sapa for usikkerhetsmomenter for Orkla, regner han med at selskapet vil kutte produksjonen for å tilpasse seg nedgangen i bygg-, anlegg- og bilindustrien.

- Jeg håper ikke det blir stort drag (tidsetterslep, red. amn.), legger han til.

Handelsbanken opererer med et kursmål på 70 kroner på Orkla. Onsdag sluttet aksjen på 37,80 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjødselselskapet Yara International er et annet selskap som har opplevd at vinden har snudd. Så sent som i juli ble aksjen handlet til 460 kroner, mens den nå så vidt holder seg over 100 kroner.

- Ureaprisene har falt som en stein. Men man må se lenger frem. Matsituasjonen tilsier at gjødseletterspørselen skal opp. Akkurat nå er det vanskelig for bøndende å få kreditt, men det vil komme opp over tid, sier analysesjefen.

Oljeprisen avgjørende

Oljeprisen er en faktor i Nesheims tredje aksjedrops. Analysesjefen mener Opec igjen styrer oljeprisen, som kan innebære ytterligere produksjonskutt i et forsøk på å stabilisere oljeprisen. Deretter må realøkonomien stabilisere seg for at oljeprisen skal kunne skyte fart.

- Vi tror på en relativt høy oljepris frem i tid, sier Nesheim.

- Selv om StatoilHydro kniper igjen og ber leverandørindustrien senke prisen, så har vi valgt å ta med Fred Olsen Energy. Vi tror oljeprisen kommer opp igjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener riggselskapet kan gjøre det skarpt, blant annet fordi selskapet har sikret kontrakter for sine enheter langt frem i tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når kontraktene går av så vil kanskje konkurransen bli mer begrenset enn det så ut til en periode, endel riggprosjekter legges på is, utdyper han.

Umulig å vite

Analysesjef Bengt Jonassen i RS Platou Markets er enig med Nesheim i at det er vanskelig å plukke aksjer i dagens marked.


- Vi er veldig usikker på markedet. Det er umulig å vite når bunnen er nådd, sier Jonassen som likevel går med på å plukke sine favoritter ut av twistposen.

Venter bedring på sikt
- Hvis vi tar som forutsetning at verden går videre så kan jeg plukke en med høy risiko og en med litt lavere risiko, sier Jonassen før han trekker frem aluminiumsprodusenten Hydro.

- Hydro prises til 60 prosent av bokførte verdier. Det betyr at markedet har tatt høyde for veldig kraftig resultatsvekkelse. De fleste er nok enig om at resultatetene kommer til å være dårlig neste halvåret, sier Jonassen før han argumenterer for hvorfor han mener Hydro kan være en god investering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Aluminumsprisen i Kina har begynt å stabilisere seg. Dessuten har vi sett første tegn til at lagerene i Kina er begynt å flate ut. Det er tegn på at produksjonskuttene som har blitt iverksatt har den ønskede effekten, fremhever RS Platous analysesjef.

Fredriksens favoritt

Jonassens andre favoritt, dog med høyere risiko er lakseoppdretteren Marine Harvest Group, hvor John Fredriksen er sentral.

- Kursen har vært ordentlig dårlig. Den er nede på en krone. Da priser man selskapet til 20 kroner per kilo. Det tilsier at markedet har tatt hensyn til at inntjening, inklusive Chile, vil falle mer, sier han. Med tilbudet på laks i 2009 enten på nivå med 2008 eller lavere, avhengig av hvor ille det blir i Chile, mener Jonassen at dette fort kan endre seg.

- Når tilbudet faller og etterspørselen er der, kan prisen overraske på oppsiden, oppsummerer Jonassen.