600 millioner i minus

Bente Mikkelsen som er administrerende direktør for Helse Sør-Øst. Foto: Scanpix
Bente Mikkelsen som er administrerende direktør for Helse Sør-Øst. Foto: Scanpix

<pI oktober alene økte Helse Sør-Østs underskudd med nesten 100 milioner kroner. I løpet av 2008 vil de røde tallene nærme seg 600.000.000 kroner. - Alvorlig, sier direktøren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges største helseforetak har en skral økonomi. I løpet av 2008 vil underskuddet øke til 600 millioner kroner, lyder den økonomiske diagnosen. I oktober alene gikk en med nesten 100 millioner i underskudd.

- Selv om vi har hat en resultatforbedring, så er dette alvorlig, sier Bente Mikkelsen som er administrerende direktør for Helse Sør-Øst som har mer enn 60.000 ansatte og dekker alt fra Agder i sør, fylkene langs Oslofjorden og Innlandsfylkene Hedmark og Oppland.

Direktører inn på teppet

Det er særlig to lokale helseforetak som vekker bekymring. Rikshospitalet i Oslo står alene for 51 millioner av underskuddet, men det er likevel ikke deres situasjon som trekkes særlig frem.

- Jeg er bekymret for Rikshospitalet og sykehuset Innlandet som bekymrer spesielt. Der er det den underliggende driften som er bekymringsfull, sier Mikkelsen.

Hun innkaller nå styreleder og direktør til neste styremøte i det regionale helseforetaket som står som eier av de lokale sykehusene.

Helse Sør-Øst står nå registrert med et negativt budsjettavvik på 433 millioner (0,9 prosent). Hele foretaket har et samlet budsjett på enorme 45 milliarder kroner.

Tåler ikke flere overraskelser

- Men vi kan ende opp med rundt 600 millioner i underskudd i løpet av året. Men da tåler vi ikke flere negative overraskelser a la Rikshospitalet og Innlandet de neste to månedene, sa viseadministrerende direktør Atle Brynestad da han la fram tallene for styret i Lillestrøm torsdag formiddag.

Underskuddet kommer selv om det ser ut til at man reduserer kostnadene med nesten en milliard i løpet av 2008. (Budsjettet legger opp til at reduksjonen skal bli 1,2 milliarder).

Et område som har bidratt til kostnadskuttene er reduserte lønnsutgifter. I oktober hadde man registrert 372 færre årsverk enn for ett år siden.

Personvernpolicy